„Dete, nemoj da se predaš“ predstava u izvođenju osnovaca iz Niša

POZORIŠTE  
„Dete, nemoj da se predaš“ predstava u izvođenju osnovaca iz Niša

SJAJNE VESTI IZ NIŠA

Danas je u Pozorištu lutaka u Nišu, izvedena predstava „Dete, nemoj da se predaš“. Ovo je premijerna predstava i deo je manifestacije „Noć pozorišta“, koja se održava u 11 gradova Srbije.

Izvođenje ove predstave je povereno učenicima OŠ „Stefan Nemanja“ iz Niša, koji su ovu predstavu uvežbavali dva meseca. Veliku pomoć u pripremanju izvođenja uloga pružio im je glumac Lutkarskog pozorišta Mladen Milojković.
Da napomenemo da je scenario za predstavu napisao Dejan Petković. Režiju je uradio Bojan Todorović koji je i glavni inicijator akcije „Dete, nemoj da se predaš“.

Neobičan pozorišni komad koji želi da ukaže na značaj porodice, poštovanja i drugarstva, kao i koliko je važno da roditelji obrate pažnju na svoju decu, premijerno će na „Noć pozorišta“ u subotu 21. novembra biti izveden u Pozorištu lutaka u Nišu.

Niško Lutkarsko pozorište je tradicionalni učesnik u manifestaciji „Noć pozorišta“. Ovo im je peto učešće na ovoj manifestaciji.

Ova predstava bi trebala da podstakne odgovorne u državi i društvu da obrate pažnju na odrastanje dece. Počev od društva i porodice koji se bave rešavanjem drugih pitanja, na decu i njihove probleme se skoro i ne posvećuje pažnja. A kada problemi postanu ozbiljni onda je već kasno za njihovo rešavanje. Prepušteni ulici oni odrastaju u sivilu društva u kojem „raste“ nasilje, narkomanija i druge bolesti sadašnjice.
Kako pomoći deci da se vrate u normalan život, pokušali su dočarati akteri ove prefstave. Želeli su da skrenu pažnju da je izlaz iz ove situacije moguć. Tražeći utočište od vremena gde detinjstvo gubi smisao upuštaju se u igru koja će promeniti njihove i živote njihovih roditelja. Pomoćiće jedni drugima da shvate vrednost života, da dokažu da život može biti lep samo kada imaju pomoć i međusobno razumevanje, kao i da ubede sve da je pomoć potrebna i onoj deci koja su „posrnula“.

„U vremenu izgubljenih nada i izneverenih očekivanja životni izbori se sužavaju, porodice bivaju iz temelja uzdrmane, a deca zaboravljena, prepuštena sebi i nerazumevanju okoline. Vođena ljubavlju i nepresušnom potrebom za igrom i kreacijom, deca preuzimaju ulogu odraslih i na bolne izazove života odgovaraju čistotom srca i odvažnošću duha“ – objašnjava scenarista Petković.

Pokretači akcije „Dete, nemoj da se predaš“ su produkcijska kuća „Insert media“ i Udruženje građana „Super građanin“. Pomoć i partnerstvo u ovoj akciji su Policijska uprava Niš, Odeljenje za suzbijanje maloletničke delikvencije, Centar za socijalni rad, Kazneno popravni zavod Niš, Centar za decu i roditelje „Darling“ kao i Lutkarsko pozorište Niš.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login