Mladi protiv diskriminacije

OBRAZOVANJE  
Mladi protiv diskriminacije

SJAJNE VESTI DONOSE MLADI SRBIJE

Mladi iz Beograda, Kule, Niša, Leskovca, Lebana i drugih gradova u Srbiji pokrenuli su program u kojima bi polaznici kroz završenu obuku trebali da pomognu u rešavanju problema u vezi diskriminacije Romskog naroda. Planiraju da u svojim sredinama organizuju razne seminare, tribine na kojima bi predstavljali moguće načine za rešavanja ovih problema. Treba da ubede okolinu u kojoj žive da su i Romi ravnopravan narod i da se tako trebaju i osećati.

Ali da bi to uspeli pre svega moraju stvoriti svest kod romskog naroda, da se deca trebaju školovati, da je obavezna zdravstvena pomoć, da imaju svoj identitet tj. lična dokumenta i još mnogo toga.
Diskriminacija prema Romima je ustaljena praksa koja svoje korene vuče od davnina. Ona nije problem samo Balkana, već čitave Evrope. Taj narod se smatrao, a i danas se smatra građanima poslednjeg reda u društvu, narod sklon prosjačenju i krađama. Malo je onih koji bi poželeli da im je komšija Rom upravo zbog tih predrasuda. Ili da mu dete ide zajedno u školu sa romskom decom. To su problemi koje smo mi nasledili i oni se teško rešavaju.

U poslednje vreme pokušava se pomoći tim ljudima da uđu u društvo i postanu njegovi ravnopravni članovi. To je na neki način „Sizifski“ posao, jer svi mi smo svesni odnosa starije populacije Roma prema svojoj deci. I danas su oni ti koji sakate svoju decu, teraju ih na prosijačenje, a škola je za njih tabu tema.

Sve te probleme je lako uočiti, ali treba osmisliti njegovo rešenje. U taj program se uključilo i dosta mladih pripadnika romskih zajednica. Oni će kroz predstavljanje svojih ličnih problema i problema kod svojih sunarodnika olakšati polaznicima da se lakše uhvate u koštac rešavanja istih.

„Naučili smo mnogo toga. Kako da izgradimo tim. Mi smo grupa ljudi koji se nisu poznavali. Sada smo tim i planiramo niz akcija koje će se odrzati sa ciljem promovisanja nediskriminacije, jer smo svi ovde da pokažemo da je svet pun različitosti“ – kaže Jelena Stošić polaznica ovog programa.

Problemi se moraju rešavati prvenstveno u samoj populaciji Roma, a onda će i društvo promeniti odnos prema njima. Za to će im trebati mnogo vremena i strpljenja.

BRAVO!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login