Završena rekonstrukcija crpne stanice Bosut

UREĐENJE SELA  
Završena rekonstrukcija crpne stanice Bosut

SJAJNE VESTI IZ BOSUTA

U prošlogodišnjim poplavama crpna stanica Bosut je odigrala jednu od ključnih uloga u regulisanju vodostaja Save. U tom periodu pumpe su radile bez prestanka više od mesec dana. Iz tog razloga bilo je neophodno uraditi sanaciju svih šest agregata. Održavanje opreme crpne stanice je bilo redovno tokom 1990-ih, ali ispod tehničkih normi i standarda zbog nedostatka novca.

U planu je bilo da se uradi kompletna zamena mehaničke i električne opreme, kao i neophodni građevinski radovi. Pristupilo se radovima na sanaciji ove crpne stanice, koji su  trajali od 1. septembra do 15. novembra 2015. godine. Radilo se u etapama, prvo su remontovane tri pumpe, dok su druge tri radile da bi sprečile eventualno plavljenje tog područja. Izvršena je demontaža agregata, urađena defektoskopija i zamenili su se svi dotrajali delovi. Sada obnovljene pumpe rade u punom radnom kapacitetu, tako da su meštani donjeg Srema bezbedni.

Crpna stanica u selu Bosut, je ključna tačka za odbranu donjeg Srema od poplave. Radi od 1962, i svakog sekunda iz Bosuta u Savu prebaci 30 kubika vode i ima snagu 1,91 megavati. Šest moćnih agregata, koji, snabdevani strujom iz posebnog dalekovoda pokreću pumpe, koje izbacivanjem vode regulišu i održavaju sigurnosni nivo vode. U periodu visokog vodostaja, ova crpna stanica ispumpava vodu iz Bosuta u Savu i tako obezbeđuje zaštitu ne samo Sremske Mitrovice i Šida, već i nekoliko naselja u Hrvatskoj.

Osim rekonstrukcije pumpne stanice Bosut, rekonstrukcija je urađena i na pumpnoj stanici Lipac. Ukupna vrednost radova na ove dve pumpne stanice je 517.015 kanadskih dolara. Vlada Kanade je donirala 378.553, dok je Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“ obezbedilo 138.461 kanadskih dolara.

Ambasador Kanade za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru Filip Pinington i Branislav Bogoroški potpresednik Vlade Vojvodine posetili su crpne stanice „Bosut“ i „Lipac i uverili se u kvalitet urađenih radova. Upućena je zahvalnost Vladi Kanade na pruženoj pomoći.

„Mi smo se prošle godine tokom poplava sreli sa velikim problemima upravo u ovoj regiji, a ovo je jedna od stanica koja je doprinla da šteta ne bude bitno veća od one koja je bila. Pokrajinski sekreterijat je putem Javnog vodoprivrednog preduzeća „Voda Vojvodine“ uložio 1/4 sredstava u obnavljanju ove stanice, a u regionu Sremske Mitrovice, odnosno u priobalje Save imamo ulaganje blizu 100 miliona dinara u toku ove godine. Ovim ulaganjima pokušavamo da u 2015. godini saniramo sve što je oštećeno tokom poplava“ – izjavio je Branislav Bogoroški potpresednik Vlade Vojvodine.

Projekat pomoći Srbiji u obnovi od posledica poplava, koji finansira Kanada, sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).
Remontovani agregati su spremni da odgovore na eventualne poplave.

Bila je 2014. godina i ne ponovila se!

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login