Dan Republike, 29. novembar, praznik države koju je velika većina volela i dan danas voli

ISTORIJA  
Dan Republike, 29. novembar, praznik države koju je velika većina volela i dan danas voli

SJAJNE VESTI O DANU REPUBLIKE SFRJ

Davnog 29. novembra 1943. godina, u jeku rata, održano je Drugo zasedanja AVNOJ-a, u bosanskom gradiću Jajcu. Donešeno je mnogo istorijskih odluka za budućnost jugoslovenskih naroda. Donešena je odluka da Kraljevina Jugoslavija prestaje da postoji i da se jugoslovenskoj vladi u izbjeglištvu i kralju Petru II Karađorđeviću, zabrani povratak u zemlju. Da se zemlja uređuje na federativnom principu sa šest ravnopravnih republika. Odlučeno da se budućoj Jugoslaviji pripoje južnoslovenske teritorije koje su na kraju Prvog svjetskog rata ostale u sastavu Italije: Istra, Zadar, Slovenačko primorje, Julijska krajina i druge. Uveden je naziv maršal Jugoslavije i dodeljen je partizanskom vrhovnom komandantu Josipu Brozu Titu. Sve se to donosilo odlukama Komunističke partije Jugoslavije, koja će i u daljem razvoju Jugoslavije imati ključnu ulogu.

Po završetka rata, 29. novembar se obeležavao kao Dan Republike i bio jedan od najvažnijih i najvećih praznika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Dva dana 29. i 30. novembar su bili neradni dani, a u glavnim gradovima republika ispaljivani su počasni plotuni u znak proslave nove države.

Jedan od govora za Dan Republike:

U novostvorenoj Jugoslaviji narod je krenuo u obnovu razrušene zemlje, podizanju puteva, pruga preduzeća i brzom razvoju privrede i poljoprivrede. Podizane su nove tvornice i nove fabrike koje su bile u vlasništvu naroda tada zvanih „proletera“. Izgrađeni su kilometri i kilometri puteva i pruga, većinom velikim radnim akcijama. Industija se brzo razvijala pa je tadašnja Jugoslavija postala jedna od vodećih zemalja u svetskom i evropskom tržištu.

Posle teškog života nakon završetka rata i narod Jugoslavije je imao period lepog života. Fabrike su bile pune radnika koji su radili pet dana u nedelji i imali su slobodan vikend. Išli su na godišnji odmor u organizovana odmarališta, i imali besplatno zdravstvo i lečenje.
Škole su bile pune đaka, a školovanje je bilo besplatno. A za vreme praznika deca-prvačići su polagali pionirsku zakletvu i dobijali obeležja plavu kapu i crvenu maramu. Studenti su živeli u studenskim domovima takođe ne plaćajući stanarinu. I svi su se i školovali i živeli sa svojim drugarima ne znajući, a ni pitajući, ko je koje vere. To je bila najveća odlika tog uređenja.

Tadašnji mladići su odlazili na služenje vojnog roka u tom periodu jednu od najjačih vojnih sila Evrope. Narodi Jugoslavije nisu hteli da se priključe ni jednom vojnom paktu, bili su nesvrstana zemlja.

Tih dana praznika se svečano živelo uz mnogo organizovanih proslava i druženja. Jedino se tih dana nije dobro pisalo svinjama. To su bili dani „svinjokolja“, kako su ga narodi zvali, kada se spremalo meso i mesni proizvodi za zimu.

Poruka za mlađu generaciju:
Ovo nije bajka, ovako su živele starije generacije i koje su zadržale lepa sećanja na taj period života.

Posljednji put, praznik 29. novembar, u Srbiji je obeležen 2001. godine. Savezna skupština Savezne Republike Jugoslavije SRJ ukinula ga je 14. novembra 2002. godine.

Šta drugo možemo da kažemo osim da se nadamo da će neki vid ovakvog života da se vrati na zadovoljstvo svih nas!



Jedan odgovor na temu "Dan Republike, 29. novembar, praznik države koju je velika većina volela i dan danas voli"

Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login