Vladimir Aćimović osvojio prvu nagradu na međunarodnom pijanističkom takmičenju u Češkoj

MUZIKA, UMETNOST  
Vladimir Aćimović osvojio prvu nagradu na međunarodnom pijanističkom takmičenju u Češkoj

SJAJNE VESTI IZ ČEŠKE

Trinaestogodišnji pijanista Vladimir Aćimović, iz Niša, osvojio je prvu nagradu na pijanističkom  takmičenju „Virtuosi per Musica di Pianoforte“ u Usti na Labi u Českoj.
Na 48. po redu takmičenju učestvovali su pijanisti starosne dobi do 15 godina iz 19 zemalja. Vladimir je u svojoj kategoriji, pijanista uzrasta od 12 i 13 godina, osvojio prvu nagradu. U kategoriji njegovog uzrasta učestvovalo je 17 takmičara. Za izvođenje dela Kloda Debisija, Vladimir je dobio specijalnu nagradu.
 
Ovaj mladić je svoje interesovanje za sviranje na klaviru pokazao vrlo rano. Počeo je sa sedam godina da uči klavir kod bugarskih pijanista, Milene Kurteve i Ilije Černajeva. U daljem napredovanju mnogo mu je pomogao estonijski profesor Arbo Valdme, kod koga je odlazio na kurseve usavršavanja sviranja klavira.
Sa uspehom je završio nižu muzičku školu u klasi čuvenog klavirskog pedagoga, bugarske profesorke Milene Kurteve. Sada je učenik prvog razreda srednje Muzičke škole u Nišu u klasi profesorke Suzane Novaković.
Već sa osam godina odlazi na Međunarodno takmičenje „Ohridski biseri“, gde je nagrađen sa prvom nagradom osvojivši maksimalni broj poena. Godine 2014. bio je i najbolji takmičar na konkursu „Novi pijanisti“ u Sofiji. Osvojio je i prve nagrade na italijanskom konkursu „Isola del Sole“ i „Craiova piano“ u Rumuniji. Zbog tog priznanja moći će da održi koncerte u Nemačkoj i Austriji.
 
Kao izuzetno talentiran pijanista već sa 10 godina, održao je svoje prve koncerte u Kolarčevoj zadužbini i Niškom simfonijskom. Ove godine je kao predstavnik Ministarstva kulture Republike Srbije nastupio na Međunarodnom festivalu „Melodika pokolenja“ u Moskvi. Velika čast mu je pružena da nastupi u sali Svetog Đorđa u predsedničkoj palati u Kremlju, i da muzička dela izvodi uz pratnju Predsedničkog orkestra Rusije.

„Bilo je to za mene neverovatno iskustvo, prepuno emocija i ponosa. Velika je to čast, zato sam presrećan što sam predstavljao svoju zemlju. Koncert je održan u sali Svetog Đorđa u predsedničkoj palati u Kremlju. Pratio nas je Predsednički orkestar Rusije. Prelep je osećaj bio da sviram u takvoj velelepnoj sali. Nažalost, nismo imali prilike da sviramo predsedniku Rusije Vladimiru Putinu. Na koncertu je bio njegov izaslanik.“ – oduševljen je posle tog nastupa mladi pijanista.

Pred ovim dečakom je lepa budućnost!

BRAVO!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login