Niško pivo uskoro ponovo u prodaji

INVESTICIJE, POSAO  
Niško pivo uskoro ponovo u prodaji

SJAJNA VEST ZA SVE LJUBITELJE PIVA

„Niško pivo“ će se ponovo naći na našem tržištu i to već početkom maja meseca naredne godine. Proizvodnja nije funkcionisala od 2012. godine, pa će posle duže pauze „Niška pivara“ ponovo funkcionisati sa novim vlasnicima.

Bugarski biznismen Stefan Stefanov je posle 8 neuspelih licitacija, napokon kupio „Pivaru Niš“, početkom avgusta meseca. Ono što je bilo razočaravajuće je da je prodaja ubrzo završila na sudu zbog žalbi i tužbi „Lus investmenta“. Ova beogradska kompanija je bila zainteresovana za kupovinu pivare i tvrdila je da je bilo propusta u celom procesu prodaje, pa je zbog toga donešena zabrana i bugarska firma je morala da izađe iz kruga fabrike. Nakon toga su usledile oprečne odluke niškog Privrednog kao i beogradskog Privrednog apelacionog suda pa je skoro tužba „Luis investementa“ odbijena. Posle svih tih sudskih procedura bugarski investitor je i zvanično postao vlasnik Niške pivare. Tužba za poništenje kupoprodajnog ugovora je odbačena, ali još nije pravosnažna jer je uložena žalba Apelacionom sudu. Proces može potrajati, ali je on nezavisan od rešenja koje je doneo Privredni sud u Nišu.

Privredni sud u Nišu doneo je pravosnažno rešenje u kojem se nalazi konsatacija prodaje Pivare firmi „Grupi kapitalni projekti“ koja je potom promenila naziv u „Niška pivara“. Drugim rešenjem se nalaže i upis prava svojine na nepokretnom imovinom u katastar sa kojim su postali i zvanični vlasnici proizvodno-poslovne celine.

U pivari se uveliko počelo sa radovima, remontima i pripremom proizvodnje. Trenutno u pivari ima 26 zaposlenih mada će se taj broj znatno povećati kada počne proces proizvodnje. Skoro tri i po godine pivara nije bila u funkciji pa je stanje i više nego loše jer se u nju nije ulagalo. Bugarski investitor je bio odlučan u tome da pivaru dovede u radno stanje i ima za cilj da ponovo poteku pivo i sokovi kao nekada.

Svakako će se zadržati ime piva „Niško pivo“, „Superior“ i „Apel“. U planu je da se otpočne sa proizvodnjom crnog piva i možda kraft piva. Sokovi „Dijana“ će takođe ostati pod istim nazivom.

Trenutno se radi na sanaciji krova. Novi vlasnici su sklopili osam ugovora sa firmama koje rade na popravkama  i izradi novih krovova kao i na sanaciji podruma, remontu mašina i drugo.

Novi direktor Niške pivare Nikola Karanović je istakao da su za tehničku i funkcionalnu ispravnost pivare spremni  da ulože još dva miliona evra, i još milion i po za sirovine, ambalažu, angažovanje distributivnog lanca. Takođe je istakao da će da probaju da sve to završe kako bi proizvodnja piva i sokova otpočela od 1. aprila da bi za 1. maj imali proizvode.

U „Niškoj pivari“ bi trebalo da radi oko 120 ljudi, a pivo bi nosilo isti naziv kao pre, jer su sa pivarom kupili i nekad čuveni niški brend koji je mamio osmeh na licima svih njegovih ljubitelja.

Bez obzira ko će da vodi Nišku pivaru, mi smo mišljenja da je najvažnije da se naši ljudi zaposle, da imaju dobre plate, da imamo kvalitetno pivo, i naravno da porezi ostanu u našoj državi.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login