46. Susreti profesionalnih pozorišta lutaka iz Srbije

POZORIŠTE  
46. Susreti profesionalnih pozorišta lutaka iz Srbije

SJAJNE VESTI IZ NIŠA

U Nišu su, prekjuče, počeli tradicionalni 46. Susreti profesionalnih pozorišta lutaka iz Srbije. Mesto održavanje je u Pozorištu lutaka u Nišu, a učestvuje svih 7 profesionalnih pozorišta iz Srbije. Takođe ugostićemo i dva pozorišta lutaka iz inostranstva: Dečje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka i Državni lutkarski teatar iz Varne. Ova manifestacija počela je pre dva dana i održava do petka, 4. decembra.

Organizator je najavio da će se na sceni niškog lutkarskog pozorišta prikazati ukupno 12 predstava i dve izložbe lutaka. Pored ovoga biće održane dve radionice i to o izradi lutaka i radionica o tehnikama senki. Na izložbi „Čarobnjaci iz Niša“ niški lutkari će predstaviti svojih sedam godina amaterskog i 57 godina profesionalnog stvarlaštva u izložbenom prostoru Sinagoge. Na drugoj izložbi predstaviće se Jožef Pernarčič iz Slovenije i biće predstavljeno oko 500 lutaka iz 22 zemlje.

„Četdeset šesti put sastaće se sve naše profesionalne lutkarske scene i prikazati kreativne scenske postavke književnih klasika i savremenika i povesti publiku na uzbudljivo putovanje duha i mašte. Program je dinamičan, maštovit i interaktivan. Na kraju će svako dete – učesnik radionice, samo napraviti svoju lutku i poneti je sa sobom“ – poručili su iz niškog Lutkarskog.

Pored niških lutkara, u takmičarskom delu učestvovaće i Dečje pozorište iz Subotice, Pozorište mladih iz Novog Sada, lutkarska scena Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, Pozorište lutaka „Pinokio“ iz Zemuna, Malo pozorište „Duško Radović“ iz Beograda i Pozorište za decu iz Kragujevca.

U Nišu je festival poslednji put održan 2008. godine, a organizator i domaćin susreta je, počev od 1962. godine, birao svaki put drugo pozorište – odnosno drugi grad.

Po tri predstave biće izvedene svakoga dana i to u prepodnevnim, podnevnim i večernjim terminima. Pogledajte satnicu programa:

Utorak 1. decembar
10 sati – DEVETA OVČICA, Dječje kazalište lutaka Osijek
12 sati – DEVETA OVČICA, Dječje kazalište lutaka Osijek
17:30 – Svečano otvaranje
18 sati – ALISA U ZEMLjI ČUDA, Pozorište lutaka Niš
20 sati – Otvaranje izložbe „Čarobnjaci iz Niša“ (Sinagoga)

Sreda 2. decembar

10 sati – PETAR PAN, Pozorište za decu Kragujevac
14 sati – PAR CIPELA, Dječje pozorište Subotica
19 sati – A KISLANY, AKI MINDENKIT SZERETETT, Dječje pozorište Subotica,

Četvrtak 3. decembar

10 sati – BAJKA O RIBARU I RIBICI, Pozorište lutaka „Pinokio“ Beograd
14 sati – OLOVNI VOJNIK I BALERINA, Pozorište lutaka Niš
19:30 – ZEC, KORNjAČA I KOMPANIJA, Narodno pozorište „Toša Jovanović“ Zrenjanin

Petak 4. decembar

9 sati – MAČAK U ČIZMAMA, Malo pozorište „Duško Radović“ Beograd
14 sati – IMA LI DEDA ODELO? Pozorište mladih Novi Sad
19:30 – TIHE LEGENDE, Državno pozorište lutaka Varna, Bugarska

SJAJNO



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login