Festival arheološkog filma u Boru: Upoznajte drevne civilizacije

DOGAĐAJI, FILM  
Festival arheološkog filma u Boru: Upoznajte drevne civilizacije

SJAJNE VESTI IZ BORA

U Boru je otvoren Festival arheološkog filma koji traje od 30. novembra do 4. decembra. Lokacija ovog događaja je Muzeju rudarstva i metalurgije. Projekcije su svakog dana od 18 sati a ulaz je besplatan. Za učenike osnovih i srednjih škola biće organizovati odgovarajući termini.

Ovaj Festival se uspešno održava od 2005. godine, a na njemu moći ćete dobiti odgovore kao to su:
– Šta je to drevna civilizacija?
– Kako je pojava metala uticala na razvoj civilizacije?
– Kako voda utiče na današnjicu?
– Da li je praistorijski čovek imao muzičke instrumente?

Prve noći ljubitelji arheološkog filma mogli su pogledati projekciju nemačkog filma „Moć elemenata: Voda“.
Planirano je da se do 4. decembra posetiocima prikaže 12 ostvarenja i to iz Austrije, Nemačke, Poljske, Italije i jedan dokumentarac iz Srbije. Svi filmovi govore o svetskoj kulturnoj i arheloškoj baštini.

Viši kustos i arheolog borskog Muzeja rudarstva i metalurgije Igor Jovanović rekao je:
„Reč je o edukativnim filmovima, sa atraktivnim pristupom kulturnoj baštini, koji su namenjeni ne samo stručnjacima, već i svim zainteresovanima, pa i najmlađima…
Selekcija najboljih ostvarenja, po mišljenju organizatora Smotre arheoloških filmova održane u Narodnom muzeju u Beogradu, se nakon završetka ove manifestacije distribuira na prikazivanje raznim ustanovama kulture širom zemlje, ali i u okruženju. Već tradicionalno, jedanaestu godinu zaredom, Muzej rudarstva i metalurgije u Boru, od ustupljenih filmova organizuje svoj festival. Izabrani filmovi odlikuju se visokim naučnim kvalitetom, ali i atraktivnim pristupom kulturnoj baštini i omogućavaju, ne samo stručnjacima, nego i svima koje privlače drevne kulture i civilizacije da se upoznaju sa značajnim spomenicima kulture u svetu. Program predviđa svakodnevno prikazivanje filmova od 18 časova, zaključno sa 4. decembrom.“

Drevne civilizacije i epohe, koje su istraživali naučnici iz više evropskih zemalja, objedinjeni u dokumentarce pružaju priliku svim posetiocima da stvore sliku o tome kako se živelo ranije i kako su se razvijale ljudske vrste.

Iz godine u godinu sve je više zainteresovanih Borana, ali i gosta van Bora, za ovaj festival. Dobra saradnja Narodnog muzeja u Beogradu i Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru rezulatirao je ovim festivalom.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login