Ekipa planinara danas krenula „Stazama slavnih predaka“

ZANIMLJIVOSTI  
Ekipa planinara danas krenula „Stazama slavnih predaka“

SJAJNE VESTI IZ NIŠA

Kako smo i najavili pre nekoliko dana, ekipa koju čine Nišlije – vođa ekspedicije Milan Lapčević, planinari Vladislav Cenić, Batica Petrović, Bojan Radenković i Zoran Popović, Marina Stanković iz Surdulice i Nataša Janjić iz Trstenika krenuli su „Stazama slavnih predaka“. Njih će na ovoj ekspediciji pratiti novinari Dragan Žika Stojanović i Milan Petković kako bi zabeležili sve zanimljivosti i tok ovog marša.

Sedmočlana ekipa sa 2 novinara otputovali su danas za Peć, odakle će se sutra krenuti putem kojim se u Prvom svetskom ratu Srpska vojska povlačila iz domovine.
Plan je da se pređe 240 kilometara puta za oko 9-10 dana, zavisno od uslova na tom putu. Planirali su da dnevno prelaze od 30 do 35 kilometara, a da li će tako biti ostaje nam da vidimo za nekoliko dana. Komandant Kopnene vojske Srbije general-potpukovnik Milosav Simović poklonio je ekspediciji repliku srpske zastave iz 1915. godine.
Vođa ekspedicije Milan Lapčević danas je ispred zgrade niškog Univerziteta objasnio kuda će se ekipa kretati.
Polazi se ispred Pećke patrijaršije i ide se do Rugovske klisure. Nakon toga sledi uspon do Čakora, pa spuštanje u Andrijevicu. Ekspedicija će dalje putovati ka Podgorici, i na tom putu će proći kroz Mojkovac gde je planirano da se položi venac borcima palim u Mojkovačkoj bici. Put dalje nastavljaju ka Kolašinu, pa preko Podgorice do Skadra. Zadnje odredište biće Drač i Valona odakle će se vratiti za Srbiju.

Ovi hrabri planinari zaslužili su svečani ispraćaj što je danas i upriličeno. Uz zvuke „Marša na Drinu“ Nišlije su danas ispratile ovu ekspediciju, a večeras će, Vladika raško-prizrenski Teodosije, u Pećkoj patrijaršiji planinarima uručiti blagoslov patrijarha srpskog Irineja.
Pored rodbine i prijatelja, planinare su danas ispratili i članovi Društva za negovanje slobodarskih tradicija Srbije i članice Kola srpskih sestara.

Svima na ovom putu želimo sreću i da se kući vrate živi i zdravi.

SREĆNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login