U Čačku urađena prva biciklistička staza i kratko video uputstvo (VIDEO)

UREĐENJE GRADOVA  
U Čačku urađena prva biciklistička staza i kratko video uputstvo (VIDEO)

SJAJNE VESTI IZ ČAČKA

U Čačku je nedavno urađena prva biciklistička staza u dužini oko 600 metara. Stanovnici Čačka i svi ljubitelji biciklizma sada će moći da koriste obeležene delove klovoza koji su namenjeni isključivo biciklistima.
Do sada, u Čačku, su postojale biciklističke trake koje su bile slabo obeležene, a pri tome, ni pešaci ni automobili nisu poštovali prava biciklista. Sada, kada su urađene prave staze i zamenile postojeće trake, nadamo se da će i automobilisti i pešaci imati razumevanje za deo kolovoza koji koriste biciklisti.
Sve je krenulo od izgradnje kružnog toka Moravica u ulici Bate Jankovića. U tom kružnom toku urađene su prve biciklističke staze i to 280 m ka gradu i 310 m ka Ljubiću. One su u ovom delu ulice zamenile postojeće biciklističke trake. Nakon kraja novih staza nalaze se i dalje biciklističke trake i to 750m u jednom i 750m u drugom smeru. Na ovaj način biciklisti će biti sigurniji jer je ovo jedna od najprometnijih ulica u gradu.

Čačanska kritična masa – neformalna grupa biciklista koji se bore za bolji status biciklista u Čačku analizirala je situaciju biciklista u gradu i došla do zaključka da veliki broj njih, kao i vozača motornih vozila, ne poznaje i ne poštuje pravila korišćenja biciklističkih traka i staza.
Neki vozači automobila se nepropisno parkiraju na biciklističkoj traci i stazi, pa time ugrožavaju bezbednost biciklista, a veliki problem je i to što automobili prilikom skretanja desno na raskrsnicama ne obraćaju pažnju na bicikliste. Zbog čestog presecanja putanja biciklista često se dešavaju nezgode.
Nisu samo automobilisti i pešaci problem nego i pojedini biciklisti koji i pored toga što imaju obavezu da voze obeleženom biciklističkom trakom i stazom to ne čine već voze kolovozom. Oni tako ugrožavaju i usporavaju kretanje motornih vozila. Još uvek neki biciklisti i pored fizički odvojene i obeležene biciklističke staze voze kružnim tokom kod Moravice.

Sjajni volonteri Čačanske kritične mase su napravili video snimak koji sadrži uputstvo kako se koristi nova biciklistička staza u Čačku. Ovaj fenomenalan video nas edukuje kako svi učesnici u saobraćaju treba da se ophode prema biciklistima. Volonteri Čačanske kritične mase najavljuju da će biti inicirana kampanja u kojoj će se biciklisti i vozači automobila upoznavati sa pravilima vožnje u ulicama sa biciklističkim stazama i trakama.

BRAVO ZA VOLONTERE!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login