Prva biciklistička staza u Ovčarsko-kablarskoj klisuri

OSTALI SPORTOVI  
Prva biciklistička staza u Ovčarsko-kablarskoj klisuri

SJAJNE VESTI ZA LJUBITELJE BICIKLIZMA U ZAPADNOJ SRBIJI

Mladi biciklista Stefan Lukić zaslužan je što je Ovčarsko-kablarska klisura dobila svoju prvu obeleženu biciklističku stazu. Ova biciklistička rutu duga je 29 kilometara, a na obeležavanju biciklističkih staza radio je ovaj mladi Čačanin uz podršku Turističke organizacije Čačak koja gazduje zaštićenim područjem.

Stefan Lukić se aktivno bavi biciklizmom već desetak godina. Živi u Čačku i ljubav prema ovom sportu i rekreaciji stekao je upravo obilazeći Ovčarsko-kablarsku klisuru. Njegova želja je bila da svim ljubiteljima prirode olakša prolaz kroz klisuru i da označi sva mesta na toj deonici. Pre oko 2 godine došao je na ideju da se obeleže biciklističke staze, a podršku u toj nameri je tražio i dobio od Turističke organizacije Čačak.

„To je bila želja koja se javila kod mene pre 4-5 godina. Međutim, pre dve godine sam počeo ozbiljno da razmišljam o tome. Trebalo je da se određene stvari sklope da bi realiacija mogla da se desi. Sa ljudima iz TOČ-a sam došao do nekog zajedničkog interesa da se to realizuje. Pre pola godine smo ozbiljno ušli u priču, aktivno smo obilazili teren gde smo napravili jednu kružnu rutu za bicikliste.“ – kaže Stefan.

Na obeleženoj ruti postavljena je 21 tabla na kojima su po prvi put obeleženi vidikovci, tuneli, izvori. Takođe obeleženi su i značajni podaci za bicikliste visinski profil ruta, pređena distanca, trenutna pozicija na ruti. Stefan dodaje da su po prvi put obeleženi vidikovci za koje mnogi nisu znali da postoje i da su obeleženi putevi za manastire i sva bitnija skretanja tako da nema nedoumica ili eventualnih gubljenja.
Table koje su postavljene nisu tipične jer se na njima nalaze podaci prilagođeni biciklistima, tako da biciklisti mogu da odrede da li je nastavak puta za njih ili treba da se vrate.

Što se tiče konkretnog saveta u vezi osvajanja Ovčarsko-kablarske klisure na biciklu Stefan kaže da je to prilično zahtevna ruta koja zahteva dosta vremena ali pre svega dobru kondiciju. On se nada da će ovi putokazi i table biti od velike koristi svim biciklistima. Mladi Čačanin preporučuje rutu od Ovčar Banje do Vidovskog tunela.

„Za početnike bih svakako preporučio deo koji ide od Ovčar Banje do Vidovskog tunela, eventualno do Caganja. To je deo koji je ravan I nema mnogo napora. Iole iskusniji biciklisti će moći da iznesu ovu rutu i da se popnu na vrh Kablara gde se nalazi jedan od najlepših vidikovaca, ne samo u Srbiji već i u Evropi.“ – dodaje Stefan.

Kako se stvari razvijaju ovo neće biti kraj, kada je u pitanju obeležavanje biciklističkih staza u Ovčarsko-kablarskoj klisuri. Stefan kaže da postoji šansa da se obeleže još dve do tri rute na području kisure, ali i o nekim značajnijnim objektima na ovom prostoru. Takođe postoji mogućnost da se postave i dodatne table sa infromacijama o biljnim i životinjskim vrstama koje postoje u klisuri.

Turistička organizacija Srbije je veoma zaintersovana da se slične table postave i na drugim zaštićenim područjima širom Srbije. Da li će se ovo realizovati ostaje da vidimo, ali je nesporno da je veliki korak učinjen!

BRAVO STEFANE!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login