„Borini potomci“ protiv zaborava na slavnog pisca

ISTORIJA, KNJIŽEVNOST  
„Borini potomci“ protiv zaborava na slavnog pisca

SJAJNE VESTI IZ KARAVUKOVA

Bora Stanković je bio izuzetno cenjen od strane kritičara, kolega i čitalaca. Njegova dela se i dan danas čitaju i čuvaju od zaborava. Na ideju da se Borino ime ne zaboravi i da se ponovo ožive sva njegova dela došli su njegova unuka Zora Davidović sa praunukom Zoranom Davidović. Njegovi potomci su došli na ideju da ožive kulturnu zaostavštinu pisca, a ova ideja je pokrenuta u Karavukovu, na proslavi Dana Osnovne škole „Bora Stanković“.
Direktor ove škole zamolio je Zoru Davidović da prisustvuje danu škole i da otvori svoju izložbu u renoviranom prostoru u školi, što je ona rado i učinila. Naravno, Zora je na to pristala sa puno elana zajedno sa svojim sinom koji inače slika, kao i sa unukom koja završava dizajn tekstila.

Prva zajednička izložba je održana i to baš u školi koja nosi Borino ime. Izložba je nosila naziv „Borini potomci“. Umetnički projekat koji je tek u usponu ima za cilj da neguje uspomenu na slavnog srpskog pisca. Zora Davidović, njen sin Zoran Davidović i cela Zoranova porodica, njegova supruga i dve ćerke žele da sačuvaju svog slavnog pretka od zaborava.

Umetnica slikar i kostimograf Zora Davidović je ćerka Borine najstarije ćerke Desanke, dok druge ćerke poznatog pisca Stanka i Ružica nisu imale potomke.

Postoji ideja koja je u povoju i koja treba da okupi sve ono što je Bora ostavio za sobom, sve ljude koji poštuju njegov lik i delo i pruži podršku mladim umetnicima pre svega piscima – objašnjava Zoran Davidović.

Vranje, rodni grad slavnog književnika iz koga je crpeo inspiraciju, je vrlo rado posećen od srane Borinih potomaka. Na sve manifestacije koje čuvaju sećanje na Boru uvek se rado odaziva njegova unuka Zora. Ime Bore Stankovića stoji na Gimnaziji, Narodnoj biblioteci i Pozorištu u Vranju, a kuća u kojoj je Bora rođen pretvorena je u muzej. Kulturne manifestacije, „Borini pozorišni dani“ i književna manifestacija „Borina nedelja“ se održavaju u čast poznatog pisca i to u njegovom rodnom mestu.

Jedan od najznačajnijih pisaca srpskog realizma, Borislav Bora Stanković rođen je 31. marta 1876. godine u Vranju. Ovaj velikan je bio pripovedač, romansijer kao i dramatičar. Jako mlad je ostao bez roditelja pa je starateljstvo i brigu o njemu preuzela baba Zlata, majka njegovog oca. Bora je bio jako vezan za svoju baku što se moglo i osetiti kroz većinu njegovih napisanih dela. Danas u Vranju jedna ulica nosi ime „Baba Zlatina ulica“. Baba Zlata umire 1896. godine, kada on upisuje ekonomski odsek Pravnog fakulteta u Beogradu a koji završava 1902. godine.

Najpoznatiju dramu „Koštana“ objavljuje 1902. godine. „Koštana“ je jedna od najčitanijih dela i danas. Igrana je više puta u raznim pozorištima i svrstana je u školsku lektiru. Njegov najpoznatiji roman “Nečista krv”, klasik srpske književnosti je dobio pozitivne kritike  i biva proglašen remek-delom, objavljen je 1910. godine.

U vreme Prvog svetskog rata Bora je bio zarobljen i transportovan u logor Derventa. Po završetku rata biva zaposlen u Ministrastvu prosvete Kraljevine SHS.

Bora napušta svet 22. oktobra 1927. godine u Beogradu, gde je i sahranjen.

Nadamo se da će Bora Stanković kroz ove manifestacije i neke druge događaje i dalje živeti u našim mislima.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login