Bokserski klub „Radnički“ iz Kragujevca proslavio 75 godina svog postojanja (VIDEO)

OSTALI SPORTOVI  
Bokserski klub „Radnički“ iz Kragujevca proslavio 75 godina svog postojanja (VIDEO)

SJAJNE VESTI IZ KRAGUJEVCA

U četvrtak 09.12.2015. godine, u Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić“ proslavljena je 75. godišnjica bokserskog kluba „Radnički“ iz Kragujevca. Bokserski klub Radnički je najtrofejniji kragujevački sportski klub, u ekipnim sportovima, a u svojoj dugoj istoriji rodio je mnogo poznatih boksera koji su i dan danas uz svoj klub. Povodom obeležavanja tri četvrtine veka bokserskog kluba Radnički, koji svakako nije mali period, upriličen je prigodan program.

Otvorena je izložba trofeja, plakata i slika bokserskog kluba, a izložena je i maketa spomenika kragujevačkom sportu. Na svečanoj akademiji sporta i kulture povodom 75. godina boksa u Kragujevcu, još jednom je naglašeno da grad kakav je Kragujevac zaslužuje da konačno dobije spomenik velikanima sporta grada na Lepenici koji su zauvek ostavili traga u sportu Šumadije i Srbije.
U kulturno-umetničkom programu su učestvovali kragujevački glumci, muzičari, književnici, likovni umetnici i sportisti. Prisutni su se podsetili na sve uspehe Radničkog, mesta gde su organizovane prve borbe u Kragujevcu i gde su se okupljali ljubitelji boksa i učili bokserska pravila i veštine. Nekadašnji takmičari i članovi kluba kažu da je bokserski klub Radnički najveći i najpoznatiji klub u centralnoj Srbiji i ponos grada Kragujevca i da su srećni što su deo kluba kome su posvetili veći deo svog života.

Legenda Tadija Kačar jednom je rekao:
Mirko Puzović bio je najšarmantniji i najinteligentniji srpski bokser, Milivoje Labudović najbrži i najuporniji, Dragoslava Jakovljevića nisam gledao jer sam tek rođen kad je on osvajao poslednje trofeje, a Slavko Sorgić je bio sjajni pesnik i najtrofejniji trener.“

Pogledajte meč Tadije Kačara na Prvenstvu sveta – Beograd 1978. godine:

Pre dve godine Mića Ranković, poznati hroničar kragujevačkih sportskih zbivanja, priredio je predstavljanje monografije „70 godina boksa u Kragujevcu 1940 – 2010“. Na 264 strane, uokvirene tvrdim povezom, Ranković je, predstavljajući ovu knjigu, preturajući po tuđim uspomenama, dokumentima i novinama, sačuvao od zaborava bogatu istoriju plemenite veštine u gradu na Lepenici. Monografijom j podsetio na asove kakvi su Dragoslav Jakovljević, Mirko Puzović, Slaviša Popović, Steva Ljubomirović, Nikola Marković, Milivoje Labudović, Nenad Matejić, Zoran Didanović, Ljubomir Marjanović i drugi, kao i trenerskih legendi, kakve su rodonačelnik boksa u Kragujevcu, Aleksandar Jovanović, zatim Đovani Abruci, Boris Dugec, Slavko Sorgić.

Kako je to bilo nekad: Zlatne rukavice – Mirko Puzović – dokumentarac

Kragujevački bokseri su jedinstveni oko stava da u ovaj sport treba više uložiti jer on to zaslužuje, u njega je utkan niz uspeha, ljudskih i sportskih sudbina majstora ringa.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login