Još osam pčelara iz Čajetina dobili pomoć u košnicama

PČELARSTVO  
Još osam pčelara iz Čajetina dobili pomoć u košnicama

SJAJNE VESTI IZ ČAJETINE

Mladi pčelari iz opštine Čajetina dobili su po 15 košnica sa rojem, kako bi otpočeli samostalnu proizvodnju meda. Ovim potezom opština, u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom „Zlatibor“, želi da podstakne mlade da se bave ovim poslom, a ujedno i da osigura ostanak mladih u ovim krajevima. Mladi će svojim radom obezbediti sigurne prihode svojim domaćinstvima.

U četvrtak, 10. decembra, opština Čajetina je potpisala Sporazum o poslovnoj saradnji sa RRA „Zlatibor“, a koji se odnosi na pomoć mladim pčelarima. Sporazum je deo nekoliko programa koje je RRA radila sa opštinom Čajetina. Prema tom sporazumu 8 budućih pčelara dobiće pomoć u vidu košnica sa rojem. Na ovaj projekat biće potrošeno blizu 2 miliona dinara, i to opština Čajetina sa milion i RRA „Zlatibor“ sa nešto manje od milion dinara.
U prethodnoj fazi, koju je finansira Švajcarska vlada, 9 pčelara sa teritorije opštine Čajetina dobilo je po 15 košnica. Trenutna vrednost jedne košnice sa rojem je oko 100 eura. Na taj način obezbeđena je pomoć za uvođenje mladih ljudi u pčelarenje, a zbog činjenica da je prosečna starost pčelara u Srbiji oko 56 godina.

Slavko Lukić, direktor RRA „Zlatibor“ rekao je:

„Prethodnog puta, u strukturi od 15 košnica, RRA je finansirala 60% nabavke, dok će u ovoj godini to biti 45%, a opština Čajetina će, zbog velikog interesovanja njenih stanovnika za pčelarenje, finansirati ostalih 55%. Najbitnije je pomenuti da je „Eko Agrar“, koji je jedan od organizatora zajedno sa RRA „Zlatibor“, našao model na koji način pomoći malim proizvođačima u procesu ulaska u Evropsku uniju, kako bi se mladi uključili u poljoprivrednu proizvodnju i na taj način povećali prihode poljoprivrednih gazdinstava u planinskim i brdski područjima.“

Lukić dodaje da je najvažnije da nakon dobijenih po 15 košnica, proizvođači mogu vrlo brzo povećati broj iz sopstvenih prihoda za još 10 košnica, kako bi ta gazdinstva imala stabilan i siguran prihod. Na taj način se stvara jedan bolji način saradnje između samih proizvođača i oni će biti konkurentni na stranom tržištu. Veliki problem već sada predstavlja rumunski med koji poprilično remeti tržište. Zbog toga je potrebna jedna dugoročna saradnja između Opštine, proizvođača i Eko Agrara, kako bi poljoprivredna gazdinstva bila stabilnija.

Ovaj potez ima sve pozitivne strane, a najviše koristi imaće turizam i nacionalni proizvodi sa Zlatibora. Na taj način će se stvoriti jaka ponuda i pomoći će se najviše lokalnoj ekonomiji u malim gazdinstvima. Zaintresovanost za ovakav model pomoći malim gazdinstvima je čak pet puća veći od mogućnosti da se realizuju.
RRA „Zlatibor“ ne gleda samo na pčelartvo kao jedinu granu koju treba podržati, nego pokuša i na druge načine, odnosno preko drugih projekata pomoći finansiranje gazdinastava.

Predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović izjavio je:

„Opština Čajetina potpisivanjem ovog sporazuma nastavila je dobru saradnju sa RRA „Zlatibor“ i Eko agrarom na podsticaju i razvoju malih proizvođača, što i jeste cilj naše opštine. A to je da se podstakne malo preduzetništvo i pomogne kroz infrastrukturu i podsticajna sredstva. U narednom periodu planirana je i finansijska pomoć, kao i pomoć u plasmanu njihovih proizvoda, koji su vrhunskog kvaliteta. Sami mali proizvođači ne mogu da dobro naprave brend i pronađu tržište i zato im je potrebna naša pomoć. Mislim da će se u budućnosti sve veći broj malih proizvođača odlučiti da se vrate na selo i ponude svoju tradicionalnu proizvodnju, a tu smo mi da im pomognemo.“

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login