Otvaren atrijum u centralnom delu Muzeja grada Novog Sada

MUZEJI  
Otvaren atrijum u centralnom delu Muzeja grada Novog Sada



SJAJNE VESTI IZ NOVOG SADA

Završeni su radovi na lanterni atrijuma u centralnom delu Muzeja grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi. Na svečanosti, upriličenoj za ovaj događaj, prisustovali su direktorica ovog muzeja Vesna Jovičić, Gradonačelnik Novog Sada i član Gradskog veća za kulturu, kao i mnogobrojni gosti.

Na Gornjem platou Petrovaradinske tvrđave u objektu poznatom kao Topovnjača smeštena je centralna zgrada Muzeja Grada. Ova monumentalna barokna građevina građena je u periodu od 1755. do 1760. godine. Građevina ima pravougaonu osnovu sa dvorišnim atrijumskim prostorom u središnjem delu.
Obzirom da je stanje u kome se ova bitna građevina nalazila i na osnovu uslova i mera zaštite propisanih od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Gradska uprava za kulturu i Muzeja Grada Novog Sada napravila je zahtev za rekonstrukcija lanterne. Ovaj posao je uradilo JP „Zavod za izgradnju grada“, a atrijum će biti u funkciji izložbenog prostora Muzeja.

„Grad Novi Sad može da se ponosi kompletno renoviranim prostorom u okviru zgrade Muzeja grada na Petrovaradinskoj tvrđavi koji sada predstavlјa nov, veličanstven deo objekta sa novom lanternom i osvetlјenjem. U pitanju je atrijum, koji pored toga što je u potpunosti funkcionalan prostor u službi kulture, ima i veliki istorijski značaj. Grad i JP „Zavod za izgradnju grada“ su zajednički investirali sredstva za tu namenu izdvojivši oko 25 miliona dinara. Pozivam sve Novosađane, kao i brojne goste našeg grada, da vide ponudu i sadržaje Muzeja grada i da uživaju u novom, impresivnom izložbenom prostoru. Mi u domenu kulture imamo mnogo toga kvalitetnog da ponudimo, a ovaj atrijum će samo još više upotpuniti kulturnu ponudu grada, sve u kontekstu Novog Sada kao kandidata za Evropsku prestonicu kulture“ – rekao je gradonačelnik Novog Sada.

Radovi na ovom objektu nisu bili jednostavni jer je bilo potrebno ukloniti postojeće lanterne atrijuma objekta, a na njihovom mestu je izgrađena nova i lakša čelično-staklena lanterna koja je postavlјena iznad krovnog venca atrijuma. Završeni su i radovi na obijanju postojećeg kompletnog krovnog venca i izrađen je novi, širine 105 cm u dužini od 110 metara. Montirane su staklene površine u aluminijumskim ramovima koji se međusobno spajaju i koji su ujedno i krovni pokrivač lanterne. Uklonjen je dograđeni deo sanitarnog bloka u južnom delu atrijuma i unutrašnjost dela atrijuma Muzeja je dovedena u funkcionalno stanje.

Ovaj prostor je sada potpuno sređen atrijum, kako kroz brojne rekonstrukcije i sanacije zbog dotrajalosti, tako i sa ovom velikom investicojom za čiju realizaciju su imali sluha nadležni u gradu. Takođe velki i nemerlјiv doprinos dali su stručnjaci iz JP „Zavod za izgradnju grada“.
Novosađani su na ovaj način dobili veličanstven prostor na kojem mu mogu pozavideti mnogi gradovi u zemlјi i inostranstvu, a koji će zbog svoje funkcionalnosti i atraktivnosti služiti za izlaganje brojnih kulturnih sadržaja i održavanje manifestacija.

SJAJNO!



Odgovor

Vaša email adresa nije potvrđena.