Pomognimo Ivanu Filipčevom

HUMANOST  
Pomognimo Ivanu Filipčevom

POTREBNA POMOĆ IVANU FILIPČEVOM

Ivan Filipčev je prevremeno rođena beba sa 920 grama, dok su njegova braća blizanci imali: Filip 1.050 grama i Vanja 1.060 grama. Na žalost Vanja nije uspeo da poživi, dok je Filip uspeo da odraste bez problema. Pre oko 4 i po godine blizanci su rođeni prevremeno, u sedmom mesecu trudnoće. Ivanu je, kao posledica krvarenja na mozgu, dijagnostikovana cerebralna paraliza, kao i hidrocefalus, ali i deformitet stopala, strabizam i velike poteškoće s hranjenjem.
Ivan je od četvrtog meseca na konstantnim terapijama: višesatne vežbe i razne fizikalne terapije, tretmani kod defektologa i logopeda, i još mnogo drugih terapija i tretmana. Međutim Ivan još uvek nije u mogućnosti da napravi samostalan pokret, ne može da se okrene, da sedi, da puzi, da stoji, ne može čak ni da zagrli svog brata.

Ivan je bio prvo dete iz Srbije koji je otišao na dvonedeljnu delfinsku terapiju u Antaliju, u maju ove godine. Takođe ove godine bio je i na dvonedeljnoj intenzivnoj terapiji u Rehabilitacionom centru „Renona“ u Slovačkoj. Za njegov opopravak potrebne su svakodnevne terapije fizioterapeuta i terapije u rehabilitacionom centru. Za sada veliki pomak je napravljen nakon delfinske terapije u Turskoj, posle koje je uočen mentalni i verbalni napredak.
U Srbiji trenutno ne postoje terapije koje bi mogle da donesu bolji život za Ivana, pa su terapije u inostranstvu za sada jedino rešenje jer je uočeno da uz pomoć njih on napreduje. Možda će Ivan, uz pomoć ovih terapija i tretmana jednog dana i hodati.

I pored svih problema njegovi roditelji su uporni da Ivanu olakšaju život i nadaju se da će jednog dana živeti koliko toliko normalan život.
Otpočeli su bitku koja će trajati dugo, ali imaju snagu da izdrže do kraja. Ta bitka nije samo njihova, to je bitka svih nas. Mi smo ti koji možemo pomoći malom Ivanu, a da li ćemo to uraditi zavisi od svakog pojedinca.
Sve navedene terapije prilično skupe i njegovim roditeljima je potrebna pomoć. Cena dvonedeljne terapije u Rehabilitacionom centru „Renona“ u Slovačkoj je 2.500 evra (bez smeštaja, puta i hrane), a cena desetodnevne delfinske terapije u Antaliji je 3.900 evra (bez smeštaja, puta i hrane).

Nakon sprovedenih terapija u maju, Ivanova majka Kristina kaže:

„Ove dve terapije mnogo su pomogle Ivanu. Mnogo više i smislenije govori nego pre delfinske terapije. Sada kaže rečenice od pet reči, izražava želje, negodovanje, radovanje, ume da priča o tome šta vidi i oseća. To još nije govor četvorogodišnjaka, ali je veliki napredak, s obzirom na to da su lekari, zbog veoma ozbiljnog oštećenja mozga, „predvideli“ da će biti „biljka“.“

Ukoliko smatrate da možete odvojiti malo i pokloniti-pomoći Ivanu:
– upišite 129 i pošalji SMS na broj 3030 (važi za sve mreže)
– uplatite sredstava na dinarski ili devizni račun
Dinarski: 160-441367-25
Devizni: 00-540-0001405.5
IBAN: RS35160005400001405530
– možete donirati i preko e-uplate na sajtu „Humanitarne fondacije Novi Beograd“

Predlog za doniranje:
Doručak jeste najbitniji od svih obroka u danu, ali:
Jedan preskočeni doručak nam neće ugroziti život.
Jedan preskočeni doručak može koštati 100 ili više dinara.
Jedan preskočeni doručak će uticati da imamo bolju liniju.
Jedan preskočeni doručak koji ćete u vidu novca donirati može nekome spasiti život.
Jedan preskočeni doručak nekome može vratiti osmeh na lice.

I na kraju na vama je da odlučiute!

VAŠE MALO NEKOME ZNAČI SVE
BUDIMO HUMANI



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login