Teniseri Srbije igraju protiv Kazahstana u hali Pionir kao nekada Jugoslavija – Danska

TENIS  
Teniseri Srbije igraju protiv Kazahstana u hali Pionir kao nekada Jugoslavija – Danska

SJAJNE VESTI IZ BEOGRADA

Naša teniska reprezentacija Srbije odigraće meč prvog kola Dejvis kupa od 4. do 6. marta sa najboljim teniserima Kazahstana. Svi ljubitelji tenisa biće veoma zadovoljni zbog činjenice da se ovaj meč odigrava prvi put nakon 27 godina u hali „Pionir“.

U hali „Pionir“, poslednji put se odigrao meč Dejvis kupa u februaru od 05. do 07. februara 1989. godine u okviru prvog kola Svetske grupe. Tadašnje ekipe Jugoslavije i Danske odigrali su meč u kome je Jugoslavija salvila rezultatom 4:1- Tadašnji tim činili su Slobodan Živojinović, Bruno Orešar i Goran Ivanišević, predvođeni selektorom Radmilom Armenulićem.

Srbija je izrazila želju da se ovaj meč odigra u hali Pionir u Beogradu, a pozitivnu odluku je donela Međunarodna teniska federacija (ITF), koja je vlasnik Dejvis kupa.

Kako je to bilo nekad
Jugoslavija – Danska 4:1

Godina 1989. konačno je bila srećna za nas na žrebu za prvu rundu. Danska, ekipa koja je bila slabije kotirana selekcija predvodio je sa kupe naš bivši igrač Nikola Špear. Danski igrači bili su mnogo lošije rangirani od naših tenisera i uoči meča nije bilo nikakvih dilema ko će izaći kao pobednik. Najbolji igrač gostiju bio je Morten Kristensen, koji je izgubio od Živojinovića u prvom kolu Olimpijskog teniskog turnira u Seulu, septembra 1988. Ipak na oprez je pozivao trijumf Danske prethodne godine nad selekcijom Španije, pa su se naši igrači opredelili za šljaku. Domaćin susreta je bio Beograd i hala Pionir u kojoj su naši teniseri bili nepobedivi. Susret je igran neposredno posle AO, od 3. do 5. februara. Selektor Armenulić je izabrao standardnu postavu predvođenu Živojinovićem, a posebna atrakcija je bio Goran Ivanišević koji je na upravo završenom AO preko kvalifikacija stigao do 1/4 finala, u kome je poražen od Miloslava Mečira (interesantno je da do kraja karijere neće nadmašiti taj rezultat). Treba napomenuti da su od ovog susreta počela da se primenjuju nova pravila o igranju TB u prva četiri seta (ili dva ako bi se meč igrao kada je pobednik susreta već poznat).

Za singl su bili određeni Živojinović i Orešar. Prvi na teren su, pred skoro punim Pionirom, izašli poznanici iz Seula, Živojinović i Kristensen. Gostujući igrač je pružio veliki otpor i još jednom se potvrdilo da rang lista u Dejvis Kupu ne igra neku ulogu. Živojinovic je dobio prvi set sa jednim brejkom, ali u drugom nije nikako mogao da prelomi set na svoju stranu pa se igrao TB u kome je u finišu bio bolji i osigurao ubedljivo vođstvo. Kristensen se nije predavao, pa je uspeo da u finišu trećeg seta napravi brejk kojim je dobio i set. Ipak u cetvrtom Živojinović uspeva da završi meč 6-3, 7-6( 5), 5-7, 6-3 i donese prvi poen našem timu. U drugom meču Orešarov rival je bio mladi Frederik Feterlajn. Orešar je u meč ušao suviše opušteno i vrlo brzo je Danac došao do prvog seta. Drugi set je doneo veliku borbu, Orešar je podigao svoju igru, ali i njegov protivnik se odlično držao. Naš igrač je uspeo da u poslednjem trenutku izbegne igranje TB i brejkom reši set u svoju korist i definitvno prelomi meč na svoju stranu. Do kraja njegov rival je uzeo samo 1 gem, pa je Orešar ubedljivo trijumfovao 1-6, 7-5, 6-1, 6-0.

U paru su na teren izašli Živojinović i Ivanišević. Mladi Splićanin je bio burno pozdravljen od strane publike, koja je bila oduševljena njegov nastupom u Australiji. Naš par je ubedljivo bio bolji od gostujuće kombinacije Kristensena i Mihaela Mortensena 6-3, 6-2, 7-6 (5), tako da je već posle dva dana sve bilo jasno što se pobednika dulea tiče. Poslednjeg dana, umesto Živojinovića na teren je po prvi put u singlu izašao Ivanišević protiv Ferelajna. Meč je počeo furiozno i dobio prvi set bez izgubljenog gema. Ipak Danca to nije obeshrabrilo već je zaigrao mnogo bolje i rešio drugi set u svoju korist. U trećem setu je viđena velika borba, delovalo je neverovatno da ovaj meč nema takmičarski značaj. Publika je pokušavala da izvuče pobedu zajedno sa Ivaniševićem, ali na kraju je danski teniser ipak slavio 0-6, 6-3, 11-9. U poslednjem susretu Orešar je u dva seta bio bolji od Tomasa Sorensena, pa smo na kraju trijumfovali sa 4-1. Ovo je bio poslednji susret naše selekcije odigran u Pioniru, a takođe i poslednji duel koji je Bruno Orešar odigrao u Dejvis Kupu.

NAPRED MOMCI!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login