Nove epizode popularne serije „Fore i fazoni“ ponovo sa nama

DECA, OBRAZOVANJE  
Nove epizode popularne serije „Fore i fazoni“ ponovo sa nama

SJAJNE VESTI DONOSI LJUBIVOJE RŠUMOVIĆ

Nakon 30 godina ponovo sa nama biće kultna serija za decu „FORE I FAZONI“. Ljubivoje Ršumović, ambasador Unicefa i borac za dečija prava, je autor ove dečije emisije. Fore i fazoni će biti emitovana na Prvom programu Radio-televizije Vojvodine, a kako saznajemo materijal se sniman 36 dana, od čega je pripremljeno 15 epizoda od po 10 minuta. To će biti ukupno 7 sati igranog programa koji će početi sa emitovanjem od 9. januara 2015. godine.

Čuveni Ršum je rekao da će „deca i dalje o ozbiljnim stvarima razglabati na čistoj poeziji“ kao što je to bilo i pre 30 godina. Rubrike u epizodama su ostale iste, jedino Mirjana Karanović više nije Alapača već profesorka, a Raša Popov više nije ludi pronalazač već knjigoljubac. Andrea Hrček (8) je dobila glavnu ulogu, a kao i do sada ključno mesto u emisji ponovo imaju deca.
Mnoge poznate ličnosti deo su novog koncepta Fazona i fora, a u poslednjoj je gost bio odbojkaš Vanja Grbić. Izuzev njega, svoj beskompromisni doprinos su, kako kažu, dali i voditelji Buđenja: Dragan i Gorica. Dragan Ilić je bi oduševljen što je učestvovao u ovom projektu i dodao da „Fazoni daju subverzivne ozbiljne stvari na dečiji način, to će uvek biti odlično.“.
Režiser „Ničijeg deteta“ Vuk Ršumović učestvovao je u ovom projektu i doprineo kvalitetu fora, pa i nekih fazona, jer je svoje umeće pokazao režirajući upravo nove Fazone i fore. O tome koliko će ova serija biti kul i mladima, može samo da posvedoči činjenica da je i Cane iz Patribrejkersa učestvovao, a da mu je jedina zamerka bila što nije dobio kostim lava.

„Ove Fazoni i fore su rađeni po istoj šemi, kao i pre 30 godina. Znači cilj nam je isti, da decu i zabavimo i edukujemo i da ih naučimo nečemu. Uglavnom, moj napor bio je uglavnom u tome da decu naučim da apstraktno razmišljaju, znači ne o ovim svakodnevnim stvarima o kojima oni znaju više nego mi odrasli, nego da pokušam da ih uvedem u igru sa nekim čudnim stvarima.“ – rekao je Ljubivoje Ršumović.

Ršum je za jedna radio rekao da će „Šašave vesti iz nesvesti“ i dalje ostati deo Fora, jer kako kaže „deca treba da relativizuju i ozbiljnost i neozbiljnost“. Takođe, on smatra deca vole da gledaju i slušaju ono što gledaju – zanimljivu decu i zanimljive odrasle.

Generalni direktor RTV-a, Srđan Mihajlović, rekao je da je ovo inicijativa RTV-a u kojoj se ponovo omogućuje deci da budu deca, dok je direktor programa RTV-a Slobodan Arežina istakao da je vraćanje emisije već dalo rezultat koji će se pamtiti:

„Posle toliko vremena zadatak je bio još teži, ali uspeli smo da tu poeziju pretvorimo u televiziju.“

Takođe Srđan je dodao da je bio izazov ponovo snimati seriju koja je ostavila dubok utisak na mnogu decu. Žal za takvim programa je bila velika pa je rukovodstvo RTV-a odlučilo da pokrene i finansira ovaj projekat.

Interesantno je da Ršum smatra da će deca uz svoje roditelje koji su to gledali gledati i nove epizode.

Pogledajte Ršumovu izjavu:

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login