Od 1. Januara ZAKONSKI STOPIRAN uvoz najlošijeg mesa u Srbiju

STOČARSTVO, UVOZ, ZDRAV ŽIVOT  
Od 1. Januara ZAKONSKI STOPIRAN uvoz najlošijeg mesa u Srbiju

SJAJNE VESTI ZA STANOVNIKE SRBIJE

Konačno je na dnevni red došlo i zdravlje ljudi u Srbiji. Od 1.1.2016. godine više nije moguće nabaviti jeftinu sirovinu za proizvodnji viršli, pljeskavica, kobasica, parizera i slično. Naime, posle dugododišnjih „konsultacija“ i „čuvanja“ tržišta (?!) od strane nadležnih, konačno dobre vesti.
Na veliko zadovoljstvo stanovnika Srbije od početka ove godine mesna prerađivačka industrija u Srbiji neće moći (neće smeti) da nabavlja jeftinu i nekvalitetnu sirovinu za pravljenje finalnih proizvoda. Do sada se koristila najlošija kategorija mehaničkog otkoštenog mesa (MSM) i na taj način godinama se ostvarivala velika profit, jer su pravljenji proizvodi koji su kasnije prodavani kao da su pravljenji od najkvalitetnijeg mesa. To je više puta iznošeno u javnost i na to je nekoliko puta veoma javno i burno skrenuta pažnja inspektorima i vladajićim strukturama. Konačno iz Uprave za veterinu stižu dobri signali. Tamo kažu da ova uredba/pravilnik definiše strože kriterijume za proizvođače kako bi se obezbedio bolji kvalitet poluproizvoda i proizvoda od mesa.

Kako teče jedan proces dobijanja ovakve sirovine?
Popularno nazvano MSM, ili mehaničko otkošteno meso, nastaje kada se sa neke životinje (uzmimo primer pileta) odvoje batak, karabatak i file, kao najkvalitetniji delovi, a potom se pod visokim pritiskom izdvoje ostaci mesa. Na primeru pileta, najveći deo se dobije od leđa i nešto malo mesa od ostatka ove pernate životinje. Tokom ovog procesa se dešava da se u smesama nađu i samlevene kosti (što je čest slučaj), pa se tako u preradi nađe velika količina kalcijuma što je preko svih dozvoljenih granica. Ovo je samo primer, a poznato je da se u ovim procesima obrade i razne hrskavice, kožice i drugo.

Interesantno je da zadnjih godina Srbija beleži veliki uvoz jeftinih mesnih prerađevina i sirovina. Tako je, na primer, 2013. godine uvezeno preko 13 miliona dinara mesnih prerađevina i sirovina iz uglavnom evropskih zemalja: Bosne i Hercegovine, Danske, Austrije, Španije, Mađarske. Cena se kretala oko 60 dinara po kilogramu. Koliko je uvoz jeftine sirovine uzeo maha govori činjenica da je povećan broj i malih prerađivača u Srbiji.

Sada svoju šansu imaju mesare koje kupuju i obrađuju meso od znanih i poznatih proizvođača stoke i drugih životinja. Nadamo se da će domaći proizvođači svojim predanim radom i kvalitetom mesa naći put do industrije i tako plasirati svoje sirovine koje će sigurno biti bolje nego uvozne.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login