Portal e-uprave za bržu, efikasniju, jeftiniju i tačniju administraciju

GRAĐANI, IT TEHNOLOGIJE, PRIVREDA, UPRAVA  
Portal e-uprave za bržu, efikasniju, jeftiniju i tačniju administraciju

SJAJNE VESTI ZA GRAĐANE SRBIJE

Građani Srbije imaju velikih problema u administracijama širom zemlje. Da bi se ti problemi sanirali i da bi država pratila svetske trendove pokrenut je portal eUprave koji radi već neko vreme radi i pre svega funkcioniše.
Primer koji možda daje realno stanje u Srbiji je registracija kola. Od početka rada portala online je registrovano preko 1.000.000 vozila, što znači da su građani već počeli ozbiljno da koriste ove usluge.
Dosadašnja administracija Srbiju košta jednu milijardu i 300 miliona evra godišnje, što iznosi skoro 2 puta nego druge razvijene države. Pre svega smanjenje ovih troškova je primarni cilj, a sekundarni je smanjenje gužvi i čekanje u redovima. Svi znamo da je u ekonomije vreme = novac, pa je najbitnije da ljudi ne gube vreme jer se tako „prosipa“ potencijalna zarada.

U ovom trenutku portal nudi veliki broj mogućnosti, a ljudima su trenutno najinteresantnije:
zakazivanje termina za izdavanje lične karte
zakazivanje termina za izdavanje pasoša
zamena stare vozačke dozvole
regulisanje porez na imovinu
registracija vozila / produženje registracije

Kako se odvija jedan proces registracije vozila?

Podnosite zahtev za produženje registracije i dobijate sve troškove na jednoj uplatnici. Nakon toga obavljate plaćanje putm eBankinga ukoliko ga imate, a ako nemate potrebno je uplatiti na nekom mestu za plaćanje. Proces je završava odlaskom na tehnički pregled gde posle pregleda kola dobijate nalepnicu. Dakle, građani nemaju usluge agencija, nema odlazaka u policijsku stanicu da se čeka u redu i slično.

Plaćanje karticama i konačno usvajanje Zakona o elektronskoj upravi, kao i usvajanje modernog zakona o opštem upravnom postupku prioriteti su u radu i razvoju eUprave za 2016. godinu. Direktor Direkcije za elektronsku upravu potvrdio je da u probnoj fazi plaćanje karticama na Portalu funkcioniše, ali da i dalje nema zvaničnog odobrenja Ministarstva finansija da se ova usluga pusti u rad. Zakon o eUpravi je neophodan i on će nam u mnogome pomoći da definišemo i unapredimo stanje eUprave u Srbiji, obzirom da trenutno postoji samo preporuka Vlade RS da sve Jedinice lokalne samouprave i državni organi Nacionalni Portal koriste kao sredstvo poslovanja sa građanima i privredom.

Planovi za 2016. godinu:
prijavljivanje novorođenčeta iz porodilišta
– dokument za utvrđivanje staža, osiguranja, zarade i visine uplaćenih doprinosa odlazi u zaborav. Sve institucije će razmenjivati te podatke. Građani više neće morati na šalter ni da dete prijave u vrtić.

Za onlajn plaćanje bitan segment je elektronski potpis, a njega izdaje MUP na čipovanim ličnim kartama, ili Pošta i Privredna komora na karticama. Potrebna je još i usluga elektronskog bankarstva, jer platne kartice još nisu prihvatljive za eUpravu. Bila je polemika da li će jedna banka biti primalac ali MF je odlučilo da će ipak pustiti sve banke na portal elektronske uprave, kako bi se posao odvijao što jednostavnije.

„Građani će pri plaćanju karticama birati koja banka prihvatilac, za građane će biti potpuno svejedno, takse će biti iste. Mi očekujemo da taj zaokret rezultira plaćanjem kartica na portalu u junu 2016. godine. Ono što ja mogu da obećam da ćemo 2016. posebnu pažnju posvetiti privrednicima i pokušaćemo da te servise pustimo u ovoj godini“ – rekao je direktor Direkcije za elektronsku upravu.

Neka istraživanja govore da je veliki problem što se na šalterima PIO fonda i republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, gde se vrši prijava i odjava radnika izgubi više o 30 minuta u proseku. Sa centralnim registrom preko kojeg bi se sve odvijalo elektronski taj posao bi se završavao za nekoliko minuta.

Jako bitna stvar u poslovanju je da se u svakom trenutku može pratite kako se podneseni zahtev rešava, što je na ovom portalu omogućeno.

Za više informacija posetite sajt eUprave: http://www.euprava.gov.rs/

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login