Dragan Velikić po drugi put dobitnik NIN-ove nagrade

KNJIŽEVNOST, NAGRADE  
Dragan Velikić po drugi put dobitnik NIN-ove nagrade

SJAJNE VESTI

Prvi put, od ove godine, pod pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja dodeljena je 62. NIN-ova nagrada kritike za najbolji roman na srpskom jeziku. Laureat ove nagrade je po drugi put dodeljen Draganu Velikiću za roman „Islednik“ u izdanju „Lagune“. Podsećanja radi, prethodni je dobio 2007.godine za roman „Ruski prozor“.
Za razliku od prošlogodišnjih 170 pristiglih romana, žiri je ove godine dobio zadatak da pročita i analizira čak 180 njih. Stoga je, sudeći po rečima žirija, ove godine bilo izuzetno teško doneti odluku koji je najbolji od 6 romana koji su ušli u najuži krug. Da li su bile u pitanju nijanse ili ne, tek svoj doprinos izboru „Islednik“ dali su članovi žirija Tamara Krstić, Mihajlo Pantić i Zoran Paunović, dok je Vuleti Žuriću za roman „Republika Ćopić“ glas dao predsednik žirija Božo Koprivica, a Jasmina Vrbavac je svoj glas dala romanu Svetislava Basare „Anđeo atentata“.
Nagrađeni roman govori o nastojanju sredovečnog pisca da otkrije i razume život njegove nedavno preminule majke koja ga je zatekla dok je boravio u Budimpešti. To ga je dalje podstaklo da otvori emotivnu crnu kutiju baveći se različitim vidovima uticaja na oblikovanje čoveka kao što su društvo, istorija, geografski prostor, ideologija i slično. Ova knjiga sadrži sve po čemu je Dragan prepoznatljiv, počev od jezičku preciznost, preko savršenog osećaja za detalj i jasnoće misli, pa do savršeno izbrušenog stila pisanja. Po rečima mnogih ljubitelja savremene srpske književnosti, ovo je najbolji roman Velikića do sada koji je i pre proglašenja privukao veliku pažnju na društvenim mrežama i onih koje književnost ne zanima posebno.
Inače, knjige Dragana Velikića su prevedene na petnaest evropskih jezika, među koja su poznati još i romani: „Astragan“ (1991) i „Danteov trg“ (1997), knjige eseja: „Deponija“ (1994), „Pseća pošta“ (2006) i „O piscima i gradovima“ (2010) i drugi.

U iščekivanju naredne dodele nagrade, ovu sjajnu vest treba propratiti odlaskom u biblioteku ili nabližu knjižaru.
Sigurno ga vredi pročitati.

BRAVO!
SJAJNO!



2 odgovora na temu "Dragan Velikić po drugi put dobitnik NIN-ove nagrade"

  1. Pingback: Dobitnica NIN-ove nagrade za 2016. godinu je Ivana Dimić - Sjajne Vesti

Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login