Srebro u džepu, zlato na vidiku. Srbija pobedila Grčku sa 13:7

VATERPOLO  
Srebro u džepu, zlato na vidiku. Srbija pobedila Grčku sa 13:7

SJAJNE VESTI IZ BEOGRADSKE ARENE

Kombank Arena večeras je bila poprište „bitke“ prve i treće vaterpolo sile na svetu. U ovom duelu Srbija je protiv Grčke, pred svojim navijačima, slavila rezultatom 13:7, a po četvrtinama 4:3, 2:0, 4:1 i 3:3. U finalu u subotu 23.01.2015. godine od 17:45h Srbija će se sastati sa boljim iz duela Crne Gore i Mađarske. Meč je bio sličan prehodnim. U prvoj četvrtini su ispitivane snage, dok su „delfini“ gas dodali sredinom druge četvrtine. U trećoj četvrtini igrači Srbije su pokazali svoj nesporni kvalitet i demoralisali protivnika. Kraj pretposlednje deonice glasio je 10:4, a već tada je bilo jasno ko je u finalu.
Do ove utakmice stiglo je pregršt lepih komentara na organizaciju ovog prvenstva. Mnogi već sada žele da budu organizatori i da nadmaše rekorde koji su postavljeni na ovom prvenstvu. Među njima najviše interesovanja pokazuje Mađarska.

#TOK UTAKMICE#

1. Četvrtina

Do lopte su u isti tren stigli i Stefan Mitrović i Emmanouil Mylonakis, pa je sudija dosudii mrtvu loptu. U podbacivanju je bolje prošla Srbija pa je krenula u napad. Faul nad centrom Srbije pravi Kyriakos i dobija isključenje – igrač više za Srbiju. „Delfini“ prave akciju za Stefana Mitrovića, koji šutira ali lopta odlazi pored stative. Na drugoj strani iz prosečnog napada, koji nije obećavaju, Delakas „žabicom“ postiže gol sa spoljne pozicije za vođstvo Grka od 1:0. Srbija kreće u napad i uspeva da iznudi isključenje Delakasa. Filip Filipović sa krila realizuje igrča više za izjednačenje 1:1. U odbrani Srbija je postavila zonu i igra jako dobro. No, uspevaju Grci da dobace na centra koji je naterao Jakšića da napravi faul. Pokušaj da postignu gol, sa igračem više, osujetio je Branislav Mitrović koji brani i izbacuje loptu u korner. Sada se u igru vratio Nikola Jakšić pa je Srbija kompletna i uspevaju momci da nadmudre Grke koji prave prekršaj odgurivanjem u napadu. Sada je novi napad Srbije, ali ne uspevaju organizovati dobar napad. Prlainović je prisiljen da šutira iz velike daljine, ali siguran golman Flegkas. Uspevaju domaći igrači da „skinu loptu“ sa ruke Grcima, ali u napadu Filipović šutira u prečku. Pred golom domaćina Slobodan Nikić je vršio pritisak na Afrodakisa pa je igrač više za Grke. Fountoulis šutira, ali Bane Mitrovi je ponovo siguran. Na drugoj strani igrač više za domaćina. Andrija Prlainović se izvukao na krilo u paralelu, sačekao Pijetlovića da se namesti, dodaje pred sam gol, a Duško Pijetlović zakucava u gol za 2:1. Odbrana Srbije je vrlo jaka i Ranđelović pravi prekršaj na 2 metra. Grci kombinuju i uspevaju postići gol sa spoljne linije – Gunas za 2:2. U odbrani Grci prave faul, a sjajni Duško Pijetlović prima loptu uz velike napore i postiže skoro identičan gol kao prehodni 3:2. Ovaj put bio je malo udaljeniji od gola. Sada su u napadu Grci koji se lavovski bore i prave zamku za faul Srbije. Imaju igrača više, iskljucen je Milan Aleksić, pa trener Grka traži tajm aut. Fountoulis ponovo šutira, međutim Branislav Mitrović je večeras veoma raspoložen. Odbija se lopta Grcima, šutira Gunas i postiže gol za izjednačenje – 3:3. Uspevaju gosti da u odbrani uzmu loptu domaćinu, sudije se ne oglašavaju. Kao što to biva, mala sportska pravda, Pijetlović je nadigrao grčkog igrača i pravi se kontra. Pred golom Grčke Pijetlović biva povučen pa je isključenje za Milonakisa. Dejan Savić traži tajm aut kako bi organizovao poslednji napad u ovoj četvrtini. Posle lepe akcije Dušan Mandić sa krila postiže gol za 4:3. Ovo je ujedno i kraj prve četvrtine u kojoj Srbija vodi protiv Grčka sa 4:3.

2. Četvrtina
Miloš Ćuk je plivao za loptu i kreće u napad Srbija. Pokušava Ćuk ali brani golma Grčke Flegkas. U odbrani „delfini“ prave faul pa je igrač manje. Brane se uspešno ali nedugo posle prvog isključenja, još jedan igrač manje. Napolju su Ćuk i Mandić. Odoleva Srbija napadima Grka, postalvjaju dobru odbranu i uspevaju da zadrže napad Grčke. Dušan Mandić se vraća u igru i tom prilikom Afrodakis šutira ali Mitrović brani. Odbranila se Srbija sa dva igrača manje pa sad prelaze u napad. Primoravaju Pontikeasa da napravi faul. Organizuju igrači domaćina napad, asistencija Filipovića ka Jakšiću, koji se izdigao, primio loptu, šut ali pored stative. Faul u napadu na poziciji centra pred golom Srbije. Kontra 6 na 5 Filipović šutira ali prejako – žabica odlazi preko gola. Srbija gura igrače dalje od gola i Grci ne uspevaju da priđu. Dobija loptu desni bek Grka i šutira ali Mitrović siguran. Na drugoj strani Prlainović pored gola. Ponovo se igra seli pred gol Srbije, dueli na nekoliko pozicija i uspevaju da oduzimu loptu centru Grčke reprezentacije. U napadu se Filipović izdiže iznad vode, šutira ali sudije kažu da posle faula nije smeo da šutira (pre šuta morao je da doda ili digne loptu) pa se ovaj gol ne priznaje. Već dugo nema gola. Idu Grci u napad, Georgios Dervisis šutira ali lopta ide preko gola. Na drugoj strani sjajan gol Dušana Mandića – izborio se među dva igrača Grčke i u padu uspeo da lobom postigne gol za 5:3. Žestoka borba u odbrani Srbije. Sava Ranđelovic ponovo pravi faul pa Grci imaju igrača više. Šutiraju ali pogađaju stativu, a lopta se odbija ponovo u ruke Grka. Ipak greše pa Srbija prelazi u napad. Iz velike daljine Aleksić promašuje pa Grci ponovo organizuju napad. I dalje Srbija postavlja jaku i dobru odbranu i to se ispostavlja kao uspešno – Gocić je odradio dobar posao na bekovskoj poziciji. U napadu Prlainović promašuje, ali se lopta odbija Srbiji. Pijetlović uspeva da je primi na centru, a dva igrača ga drže. Ovaj veoma snažni centar je ipak uspeo da ubaci loptu u gol – 6:3. Grci ne uspevaju da šutiraju u okvir gola pa Srbija ponovo ima napad. Prlainović šutira međutim ne uspeva. Ostalo je još par sekundi pa Srbija pritiska i onemogućava Grke da organizuju napad. Na poluvreme se odlazi rezultatom 6:3 za Srbiju.

3. Četvrtina
Ponovo je Ćuk bio brži od Gounasa, ali Srbija ne uspeva u napadu. Napad Grka i isključenje za Mandića. Kombinuju Grci sa igračem više ali ne uspevaju da šutiraju do poslednjeg trenutka. Grci kao po običaju tek u poslednjim trenucima šutiraju ali bezuspešno. Na drugoj strani 2 igrača manje. Brzo isključenje za Milonakisa i Vlachopoulosa, ali neuspela realizacija Srbije. Sledi kazna samo nekoliko sekundi posle toga – Grci pored dva bloka postižu gol za smanjenje rezultata na 4:6. Napada Srbija i organizuje napad. Miloš Ćuk na centralnoj poziciji pravi kratku fintu pa postiže gol sa velike udaljenosti. Ponovo je +3 za Srbiju. Postavlja se odličnu odbrana i Grci ne uspevaju šutirati. Pokušavaju isplivati kontru igrači Srbije ali brzo pristižu ostali igrači, međutim ništa od realizacije napada. Igra se seli pred gol Srbije. Gosti prave poziciju za šut, ali stativa. U napadu na liniji 2 metra Pijetlović dobija loptu i okreće igrača, pa svojim iskustvom uspeva da iznudi faul za isključenje Grčkog centra Afroudakisa. Dejan Savić traži tajm aut. Napada Srbija, pa organizuje napad. Kombinuju igrači i Filipović za Prlainovića (kakav tandem) koji sa krila postiže gol za 8:4. U odbrani jako dobra ekipa Srbije – šutiraju Grci ali promašaj. Srbija u napadu fenomenalna igra Pijetlovića koji traži loptu, dobija na 2 metra i opet je iznudio prekršaj – isključenje za Pontiekasa koji se više neće vraćati u igru. Ponovo se organizuje napad sa igračem više, a Andrija Prlainović matira Grke9:5. Čvrsta odbrana Srbije je i sada u prvom planu. Isključenje Prlainovića pa Grci traže tajm aut. Dobro grade napad, dobra pozicija, dobija centar Mourikis loptu ali ne uspeva postići gol – Mitrović brani. Napada Srbija i sada Filip Filipović dobija loptu, pogledao je ka golu i video nebranjeni prostor, pridigao se i nonšalantno šutirao – postiže gol za 10:4. Jaka odraban i isključenje Ranđelovića koji više nema pravo na povratak u bazen. Grci pokušavaju lob dodavanjem, ali prejako – Mitrović siguran. Kraj ove deonice i +6 za Srbiju.

4. Cetvrtina
Poslednju četvrtinu započinju Grci jer je Afroudakis osvojio loptu. Napadaju i uspevaju da izbore igrača više. Kombinuju Grci, pokušava Afroudakis kroz 2 igrača, ali Aleksić diže ruku i uspeva da blokira šut. Na drugoj strani Srbija gubi loptu. Uspevaju domaćini da postve odbranu. Afroudakis je procenio da ima šansu za gol i šutira. Ovo je bio sjajan šut i Grk postiže gol za smanjenje rezultata na 5:10. Greška u dodavanju u napadu Srbije, pa se igra seli u odbranu. Dobra igra u odbrani, Prlainović blokira i lopta se odbija na centar bazena. Pritisak Prlainovića na spoljne igrače sudije su okarakterisale kao isključenje. Konačno jedna dobra uigrana kombinacija Grka, Kolomvos ostaje sam, prima loptu i brz šut za smanjenje rezultata na 6:10. Napada Srbija i već uigrana kombinacija na centra, a Pijetlović je po ko zna kojiput izborio isključenje Grčkog igrača. Igrac više za Srbiju, Mandić za Nikolu Jakšića koji dobija loptu i zakucava. Srbija vodi 11:6. Grci napadaju i bacaju loptu na centra, ali Nikola Jakšić ne pušta da Grci lako dođu do lopte, pa pravi faul i dobija isključenje. Izvlače se Grci na šut, ali stativa. Bolja reakcija odrbrane Srbije nego u prethodnim napadima Grka. Sada napad Srbije i momci su se izborili za korner. Novi napad – bacaju loptu na Pijetlovića, ali ovaj put nije uspeo da izbori isključenje. Bilo je potrebno 3 igrača Grčke reprezentacije da mu oduzmu loptu. Sada odgurivanje Grčkog sidraša i kontra Srbije 6 na 5 – Prlainović za Filipa Filipovića i on topovskim udarcem u levi ugao povećava prednost Srbije na 12:6. Slede dva napada bez realizacije i jednih i drugih. Napadaju Grci, još 30 sekundi do kraja i uspevaju da postignu gol za smanjenje rezultata na 7:12. Igrač više za Srbiju – mat u tri poteza za konačan rezultat 13:7. BRAVO!

Sudije na meču:
Dragan Stampalija (Hrvatska) i Adrian Tiberiu Alexandrescu (Rumunija)

Učinak igrača:

Srbija

Branislav Mitrović 5 od 12 odbrana
Gojko Pijetlović –
Duško Pijetlović 3/3
Filip Filipović 3/6
Dušan Mandić 2/3
Andrija Prlainović 2/7
Nikola Jakšić 1/2
Stefan Mitrović 1/2
Miloš Ćuk 1/1
Milan Aleksić 0/3
Živko Gocić –
Slobodan Nikić –
Sava Ranđelović –

Grčka

Konstantinos Flegkas 7 od 20 odbrana
Stefanos Galanopoulos –
Alexandros Evgenios Gounas 2/4
Angelos Vlachopoulos 2/4
Christodoulos Kolomvos 1/1
Evangelos Ioannis Delakas 1/2
Christos Afroudakis 1/3
Emmanouil Mylonakis 0/1
Konstantinos Genidounias 0/1
Georgios Dervisis 0/2
Konstantinos Mourikis 0/2
Ioannis Fountoulis 0/3
Kyriakos Pontikeas –

Srbija definitivno igra najbolji vaterpolo do sada. Da li je na uspeh „delfina“ uticala puna dvorana, emocije uzrokovane igrom pred svojim navijačima ili nešto treće, ne znamo – ali jedno je nesporno SRBIJA JE U FINALU EVROPSKOG PRVENSTVA U VATERPOLU 2016. GODINE!

SREĆNO DELFINI!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login