Sinoć otvoren 9. „Kustendorf“

FILM  
Sinoć otvoren 9. „Kustendorf“

SJAJNE VESTI SA MOKRE GORE

Sečenjem vrpce, u snegom prekrivenoj Mokro Gori, sinoć je Ministar kulture Ivan Tasovac otvorio deveti međunarodni filmski i muzički festival našeg proslavljenog filmskog reditelja Emira Kusturice. Od 22. do 27. januara posetiocima će biti prezentovano 17 odabranih filmova mladih autora iz celog sveta od ukupno 400, koliko je njih bilo prijavljeno. Tako nam mladi autori ove godine dolaze iz Bugarske, Kine, Hrvatske, Mađarske, Islanda, Irana, Meksika, Palestine, Rusije, Španije, a ponajviše iz Srbije. Svi oni će imati prilike da upoznaju i „ukradu“ znanje i iskustvo od velikana poput Odijara, autora filmova „Prorok“, „Rđa i kosti“ i „Dipan“, čiji će filmovi biti prikazani u okviru retrospektive velikana. Takođe, biće prisutni i pobednik kanske selekcije „Izvestan pogled“ Korneliju Porumboju, glumac Tobi Džons, Pablo Trapero (argentinski reditelj, producent i montažer), Japanac Koki Hase (mladi autor, svojevremeno nagrađen na Kustendorfu), a predavanje će održati direktor Kanskog festivala Tjeri Fremo.
Predmet obrade takmičarskih filmova su nikad neprevaziđene, uvek aktuelne teme: odrastanja, emigracija, porodične i ljubavne drame, priče o sukobu tradicionalnog i modernog i sl. Ovogodišnji festival će biti obeležen i novim programom pod nazivom „Dekolonizovanje filma“ nastao na inicijativu selektora takmičarskog programa Dunje Kusturice, koji će se baviti filmovima o izvrgavanju ruglu nekadašnje komunističke zemlje, o emigraciji uslovljenoj ratovima, o nerešivom siromaštvu nekadašnje španske kolonije…
Stručni žiri ovogodišnjeg filmskog festivala će činiti Mažida Abdi (producent iz Etiopije, organizator festivala kratkometražnih filmova u Adis Abebi), Divna Vuksanović (redovan profesor na FDU u Beogradu, autor na stotine naučnih i stručnih radova iz oblasti književnosti) i Flaminio Zadra (filmski producent iz Rima, suosnivač produkcijske kuće Dorđi film).

Evo i takmičarskog programa, po izboru selektora Dunje Kusturice:

– Ako jednom vidiš Mariju (Engleska), režija Ivana Anastasovska
– Artun (Island), režija Gudmundur Arnar Gudmundson
– Vartburg (Mađarska), režija David Borbaš
– Grad (Srbija), režija Maša Šarović
– Da je bilo po mom nikad ne bih otišao (Srbija), režija Marko Grba Singh
– Dvoje (Srbija), režija Maša Nešković
– Erkinov povratak (Rusija), režija Marija Guskova
– Zdravo Marijo (Palestina, Francuska, Nemačka), režija Basel Halil
– Nepoznati (Iran), režija Salah Salehi
– Naši čuvari (Francuska, Srbija), režija Igor Simić
– Ništa čudnije (Španija), režija Pedro Koljantes
– Piknik (Hrvatska), režija Jure Pavlović
– Pod suncem (Kina, Australija), režija Ću Jeng
– Pupčana vrpca (Nemačka), režija Eliza Petkova
– Ruža vetrova (Srbija), režija Kosta Ristić
– U samoodbrani (Meksiko), režija Marijana Arijaga
– Četiri ugla kruga (Nemačka, Meksiko, Srbija), režija Katarina Stanković

Muzički deo festival počeo je sinoć u ponoć uz zvuke jermenskog benda „Reinkarnejšna“, a večeras nastupaju „Kolje i grobovlasnika“. „Partibrejkersi“ sviraju 24. januara, potom naredne večeri Adam Sting, dok će se za muzički spektakl 26. pobrinuti trubački orkestar Dejana Lazarevića.

Da je festival domaće radinosti postao svetski prepoznatljiv govori i priča američkog magazin „Muvimejker“, koji je ga je svrstao među 25 filmskih festivala u svetu koji su ocenjeni kao najviše „kul“ (po američki).

Eto još jedne sjajne vesti i predloga da na sjajan način provedete ovaj vikend.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login