Dani Vranja počeli maršom stazama oslobodilaca

DOGAĐAJI  
Dani Vranja počeli maršom stazama oslobodilaca

SJAJNE VESTI IZ VRANJA

Oslobođenje Vranja 1878. godine označeno je kao završni korak u oslobođanju srpskih zemalja od osmanske vlasti. U borbama za oslobođenje, prema sačuvanim dokumentima, poginula su 122 vojnika, a ranjenih oficira, podocifira i vojnika je bilo 229. Nastradali srpski ratnici sahranjivani su na više mesta, čak i na mestu pogibije, a u Moštanici (u mahali Osatica) počiva najveći broj srpskih vojnika.
Svake godine 31. januara obeležava se Dan Vranja, i taj događaj je za većinu Vranjanaca od velike važnosti, jer uoči tog dana oni obeležavaju nekoliko događaja. Ski-kupom na Besnoj kobili, zatim maršom stazama oslobodilaca i predstavom u Vranju počelo je tradicionalno obeležavanje praznika Vranja.

U subotu, na Besnoj kobili, vožen je Memorijal u skijanju „Đulbars i Kace“ u disciplini veleslalom, u čast dvojice profesora koji su ostavli neizbrisiv trag u razvoju skijaškog sporta u Vranju. Ovo je šesto po redu obeležavanje, a ujedno, ovo takmičenje je otvorilo skijašku sezonu na ovoj planini.
Skoro 50 takmičara iz Vranja, Surdulice i Grdelice učestvovalo je u revijalnom takmičenju, a najbolji su Đorđe Dedinac (pobednik trke), Nenadu Petković i Jovan Stojanović (3. mesto). U kategoriji „pahulje“ najbolji je bio Sergej Mladenović i Nikolija Stolić, u mlađim cicibanima Dušan Trajković i Lenka Stanković, dok su najbolji stariji cicibani Andrija Đorđević i Kalina Pešić. U kategorijama dece, priznanja su pripala Andreju Stojanoviću i Mii Dedinac, kao i Davidu Đorđeviću i Anastasiji Veselinović, a među seniorima najbolja je bila Melanija Dedinac.

Tradicionalni marš „Stazama oslobodilaca Vranje iz 1878.“ održan je u nedelju, a na spomenik hrabrim srpskim vojnicima položeni su venci i cveće.
Takođe, istog dana uveče, na sceni Omladinskog kulturnog centra Vranje izvedena je predstava Kralj Betajnove po tekstu Ivana Cankara. Ovu predstavu je organizovao Omladinski savez, a pubilka je bila oduševljena izvođenjem polaznika glumačke radionice.

Vikipedija:

Posle početka Drugog srpsko-turskog rata, vojska kneževine Srbije je pokrenula ofanzivu na teritoriji današnje južne Srbije. Posle Grdeličke bitke je uspela da provali u Masuričku kotlinu, čime joj se put za Vranje praktično otvorio. Istovremeno su buknuli brojni ustanci širom južne Srbije, pa i u samoj okolini Vranja, a srpska komanda je, da bi se povezala sa ustanicima u Poljanici, poslala potporučnika Stepu Stepanovića sa zadatkom da osnuje ustanički bataljon, koji je odigrao veoma važnu ulogu u oslobođenju.
Srpskim snagama je komandovao general Jovan Belimarković i bile su raspoređene duž desne strane Južne Morave, dok je osmanskim snagama komandovao divizijski general Asaf-paša. Njegove snage bile su raspoređene duž leve strane Južne Morave. Borba za oslobođenje je zvanično počela 26. januara, kada su srpske snage počele da se prebacuju na levu stranu Morave i kulminirala je velikom bitkom 31. januara, u kojoj je učestvovalo oko 22.000 vojnika, a završila se srpskom pobedom i zaplenjivanjem brojne osmanske opreme.
U borbi za oslobođenje se, pored Stepe Stepanovića, istakao i potporučnik Stojičević koji je poginuo u borbama na Devotinu, kao i major Radomir Putnik, koji je bio zadužen za poteru za osmanskim vojnicima koji su posle bitke bežali prema Preševu i Bujanovcu.
Posle Sanstefanskog sporazuma, Vranjanci su, uplašeni da ne potpadnu pod upravu kneževine Bugarske, poslali pismo srpskom knezu Milanu Obrenoviću s molbom da ne povlači srpsku vojsku iz Vranja. Međutim, posle Berlinskog kongresa Vranje je i zvanično postalo deo Srbije.

U sklopu Dana grada biće otvorena prva fabrika izgrađena u industrijskoj zoni u Vranju „Geox“. Ova fabrika, prema ugovoru iz 2012. godine, trebalo bi da zaposli ukupno 1.250 ljudi. Radovi na izgradnji fabrike, koja se pruža na 21.000 kvadrata, počeli su marta 2014. godine, a izgradnja ove fabrike tretira se kao jedna od većih investicija u Srbiji, dok je u Vranju definitivno jedina.

U okviru obeležavanja Dana grada 30. januara biće održan koncert Zdravka Čolića, a na sam Dan grada, 31. januar održaće se svečana akademija na kojoj će biti dodeljena gradska priznanja.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login