Otvoren 12. Zimski seminar farmera na Tari

DOGAĐAJI, POLJOPRIVREDA  
Otvoren 12. Zimski seminar farmera na Tari

SJAJNE VESTI ZA FARMERE

Na Tari je otvoren 12. zimski seminar farmera koji će trajati do subote 30. januara. Svi prisutni imaće priliku da diskutuju o agrarnoj politici, stanju na svetskom tržištu hrane, kao i šansu da vide prezentacije najnovijih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji. Ovih dana posetioca je bilo pretežno iz Vojvodine, što je i logično, obzirom da je poljoprivreda najrazvijenija u toj Autonomnoj pokrajini
Na samom činu otvaranja predsednik Kluba 100P plus, Vojislav Malešev, je na veoma slikovit način sumirao utiske između dva okupljanja farmera i rekao:

„Prvo smo imali veoma sušno proleće, zatim ogromne padavine i jezera na njivama i na kraju sušno leto. Pšenica je dobro rodila, ali je izostala cena. Subvencije, iako smanjene sa 100 na 20 hektara, još nisu isplaćene. Sreća da su izbori u aprilu pa će ih sigurno isplatiti. Bespovratnog novca za investicije je bilo malo, a pare iz IPARDA se prolongiraju iz godine u godinu. I pored negodovanja, usvojen je Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Posledice ćemo osećati svi, ali i naša deca. Grdno se varaju oni koji misle da će veliki sa nama imati kooperantske odnose i da će mali pri tome imati koristi. Predstavnici nekih udruženja su „naseli“ na priču o prodaji do 20 hektara malim domaćinstvima. Agrarni budžet je smanjen, a sa druge strane se protura teza da će biti više novca za poljoprivrednike. Kreatori agrarne politike su, izgleda, zaobilazili časove matematike“

Predstavio je takođe i aktivnosti Kluba u predhodnih godinu dana i kakve su sve benefite članovi kluba imali od članstva.

„Krajem maja smo išli na stručno-turističko putovanje u Holandiju. Tamo smo videli sve suprotno što čujemo od naših političara. Kad Holandski seljak izađe na ulicu tada se premijeru trese fotelja. Ako ne sedne da razgovara sa seljacima, završio je političku karijeru. Sredinom jula je održan je 11. SPIT u Kaću. Prikazano je 130 mašina, dok je polovina prikazana u radu. Videli smo u radu i četiri kombajna. Bilo je prisutno 500 posetilaca. U oktobru smo u hotelu „Park“ održali predavanje o proizvodnji pšenice koje je bilo dobro posećeno. Od 9-15. novembra smo bili na sajmu u Hanoveru. Zimska brazda znanja nije održana zbog protesta poljoprivrednika. Klub je prošle godine uveo takmičenje u proizvodnji kukuruza. Neke firme poput Titana, Horša i Đenerali osiguranja, Pro kredit banke su članovima kluba koji su pokazali važeću člansku kartu odobravale popuste“

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede poručio je poljoprivrednicima da budu svesni koga delegiraju za zastupanje njihovih interesa, jer se može desiti da neke internesne grupe utiču na krajnji cilj poljoprivrednika. Klubu 100P plus se „zamerilo“ što još uvek nije prerasla u ekonomsku asocijaciju, kao i odsustvo u kreiranju agrarne politike. Poljoprivrednike je informisao kako teku pregovori u Briselu, konkretno poglavlja 12, 13 i 14. Najavio je i skoro otvaranje Laboratorije za mleko pri Nacionalnoj referentnoj laboratoriji.

Predavanja „Srpska poljoprivreda i svetska trgovinska organizacija“ Žarka Galetina i svakako najupečatljivije na temu „Tržište i cenovna očekivanja za naredni period“ Gorana Živkova zavredila su pažnju prisutnih. U veoma efektnom predavanju ekspert Seedev-a Goran Živkov obrazložio je zašto se procenjuje da će cene žitarica, mleka i mesa do 2024. ostati na relativno niskom nivou. On ne očekuje da će IPARD kod nas zaživeti u naredne dve do tri godine, pošto to pokazuju i iskustva iz Hrvatske. Na osnovu statistike došao je do zaključka zašto visoke subvencije nisu dovoljno unapredile poljoprivrednu proizvodnju. Obavestio je prisutne zašto se EU u nekim segmentima vraća na proizvodno vezane subvencije. Živkov kaže da novac nikada nije bio jeftiniji i da je pravo vreme za investicije. Od proizvodnji u koje treba ulagati on je naveo soju kao i voćne vrste među kojima dominiraju šljiva i malina.

Teme na Tari:

Marinković – Precizna poljoprivreda i elektronska knjiga polja u funkciji prinosa
Malešević – Aktuelnosti u gajenju pšenice
Atanasković – Pravci razvoja poljoprivredne tehnike
Radović – Ekonomika svinjarske proizvodnje i mnoge druge
Savčić-Petrić – Kontrola tehničke ispravnosti prskalica
Garalejić – Praktična upotreba greenSeeker senzora.

Svake godine, ovaj skup na Tari, redovno obilaze i kompanije koje snabdevaju poljoprivrednike repromaterijalom i mehanizacijom, kao i banke. Kao i prošle, tako i ove godine, oni imaju svoje štandove i posebne prezentacije.

Prisutni su:
– Agrostadt
– Banca Intesa
– Generali osiguranje
– Stihl,
– Almex
– Timac agro Balkans
– NLB
– Milurović komerc
– Titan machinery
– Elixir agrar
– BASF
– RTI
– Agromarket
– MasFerg agro
– i drugi.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login