Vlatko Vedral – Kvantni fizičar u gostima kod SJAJNIH VESTI

EKSPERIMENTI, FIZIKA, INFORMATIKA, INTERVJU, ISTRAŽIVANJA, OTKRIĆA  
Vlatko Vedral – Kvantni fizičar u gostima kod SJAJNIH VESTI

SJAJNE VESTI & VLATKO VEDRAL

Ljudi koji su rođeni u Srbiji, učili „jake“ srednje škole, a pokazali da su vrhunski stručnjaci, u većini slučajeva nisu uspeli da se zadrže ovde jer prilike tako nisu dozvoljavale. Oni su otišli u druge države koje su im dale velike mogućnosti. Jedan od njih je i bivši učenik Matematičke gimnazije, Vlato Vedral, koji je danas fizičar i profesor na dva eminentna univetrziteta. Prvi univerzitet na kome je predavač je OksfordCentar za kvantne tehnologije ili CQT (engl. Centre for Quantum Technologies), a drugi je u Singapuru – tamošnji Nacionalni univerzitet. Takođe, saradnik je na „Wolfson College“ na Kembridžu.
SJAJNE VESTI su imale tu privilegiju da se druže sa Vlatkom i da u opuštenom intervju dobiju neke informacije koje nisu poznate svima.


SJAJNE VESTI: Pozdrav Vlatko! Znamo dosta o tebi, ali nismo sigurni da svi naši čitaoci znaju isto što i mi. Bili bi malo neobjektivni, jer volimo fizičare i naučnike, pa je bolje da nam kažeš: Ko je, Šta je i Zbog čega je Vlatko 🙂

VLATKO VEDRAL: Pozdrav. Vlatko je kvantni fizičar.
Teško je reći zbog čega, ali mi se fizika uvek dopadala. Kvantna fizika je kao neka vrsta crne magije, nemoguće je da joj se odoli.


SJAJNE VESTI: Nedavno si gostovao u emisiji #DRS i pričao o kvantnoj muzici, pa bi bilo dobro da nam to pojasniš.

VLATKO VEDRAL: Da, to je projekat koji se bavi popularizacijom kvantne fizike kroz muziku. Ideja je da se vibracije iz kvantnog sveta atoma amplifikuju i prevedu na frekvencije koje mi možemo da čujemo. Pitanje je do kakvog bi to zvuka dovelo. Ako budemo uspešni u ovom projektu, mozda proizvedemo i novi, kvantni, instrument. Tu sarađujem sa LP duom i Draganom Novkovićem, a ceo projekat finansira Evropa.


SJAJNE VESTI: Čuli smo da si 12. Januara imao sjajno predavanje u Matematičkoj gimnaziji, tvojoj rodnoj školi. Reci nam kakva je bila reakcija studenata na čoveka koji je učio u toj školi a danas je gost-predavač?

VLATKO VEDRAL: Hteo sam malo više sa njima da popričam, ali nije bilo vremena. Ovo svakako neće biti poslednje predavanje u „mojoj školi“, pa se nadam da ću više vremena imati sledeći put.

Pogledajte predavanje koje je Vlatko održao 12. januara 2016. godine u Matematičkoj gimnaziji:


SJAJNE VESTI: Da li je moguće putovanje u prošlost?

VLATKO VEDRAL: Sto se tiče kvantne fizike i Ajnštajnove gravitacije, izgleda da je moguće, ali mi nemamo tu tehnologiju sa kojom bi to uradili.


SJAJNE VESTI: Znamo da ti je muzika u krvi. Šta sluša Vlatko kad se ne bavi naukom?

VLATKO VEDRAL: Rok, bluz, džez, hevi metal, flamenko.


SJAJNE VESTI: Da li si dobar kuvar? Znaš li da napraviš neko domaće jelo?

VLATKO VEDRAL: Loš sam kuvar. Mogu da napravim dobar biftek, a i OK pastu sa sirom, jajima i slaninom.


SJAJNE VESTI: Kvantno pivo? Piješ pivo?

VLATKO VEDRAL: Klasičan „Ginis“, a sviđa mi se i „Truper“ (koje proizvodi Brus Dikinson iz Mejdena).


SJAJNE VESTI: Da li planiraš novo gostovanje u BGD i gde bi mogli da te nađemo i slušamo?

VLATKO VEDRAL: Najverovatnije u maju, a spremam se i za par svirki na gitarijadama. Ništa još nije definitivno.


SJAJNE VESTI: Putovanja? Omiljena mesta? Preporuke?

VLATKO VEDRAL: Mnogo putujem i na sve strane. Bio sam u dosta zemalja, na svim kontinetima, osim južnog i severnog pola. Omiljena mesta: Zamak Stjuart kod Loh Nesa u Škotskoj, Roni Skots bar u Londonu, San Francisko bej, Vilidž Vangard u Nju Jorku, Litl Indija u Singapuru i Maska u Beogradu.


SJAJNE VESTI: Planovi za blisku budućnost?

VLATKO VEDRAL: Pišem novu knjigu i snimam album s’ bendom. Ali se još uvek najviše bavim istraživanjem u kvantno fizici. Voleo bih da mogu da pripremim bakterije u kvantnoj superpoziciji (tako da se nalaze na dva različita mesta u isto vreme), ali je to još uvek veliki izazov.

Vlatko Vedral – Sve je informacija:


Zahvaljujemo se Predragu Jovanoviću i Vladanu Nenadiću, emisiji „Druga strana računara“ koji su omogućili da upoznamo Vlatka i da napravimo ovaj SJAJAN intervju.

Takođe VELIKO hvala i Vlatku na izdvojenom vremenu.

BRAVO!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login