Od danas Zaječar potpisnik Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti

DOGAĐAJI  
Od danas Zaječar potpisnik Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti

SJAJNE VESTI IZ ZAJEČARA

U gradu na Timoku, danas u 13h potpisana je Evropska povelja o rodnoj ravnopravnosti. Po ugledu na preko 1200 gradova Evrope, u ime grada Zaječara, na ovaj dokument su potpise stavili gradonačelnik Velimir Ognjenović i koordinatorka za rodnu ravnopravnost Stalne konferencije gradova i opština Rozeta Aleksov. Čin potpisivanja se obavio u maloj sali Gradske uprave Zaječar.
Evropska povelja o rodnoj ravnopravnosti je dokument koji daje jasan pregled svih oblasti rada lokalne vlasti u kojima je neophodno uvažiti princip jednakih mogućnosti. Do sada je u Srbiji 39 opština/gradova potpisalo Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou (CEMR), dok njih 129 ima osnovan mehanizam (radno telo ili lice) zaduženo za pitanja rodne ravnopravnosti.

Šta je u stvari Rodna ravnopravnost na lokalnom nivou?

Rodna ravnopravnost pretpostavlja da muškarci i žene imaju jednake preduslove za ostvarivanje ljudskih prava. Osim toga, rodna ravnopravnost pretpostavlja i da postoje jednake mogućnosti za muškarce i žene da doprinesu kulturnom, političkom, ekonomskom, socijalnom i nacionalnom napretku, kao i da imaju identične mogućnosti da uživaju sve koristi i beneficije od napretka jedne zajednice. Upravo iz ovih razloga, Savet evropskih opština i regiona (CEMR), kao asocijacija lokalnih i regionalnih vlasti iz preko trideset zemalja Evrope, usvojio je 2006. godine Evropsku povelju o jednakosti muškaraca i žena u lokalnom životu. Povelja je predstavljena na Šestoj evropskoj ministarskoj konferenciji Saveta Evrope o ravnopravnosti između žena i muškaraca, održanoj 8. i 9. juna 2006. godine, u Stokholmu, kao i Odboru evropskog parlamenta o pravima žena i rodnoj ravnopravnosti, održanoj 12. septembra iste godine u Briselu, i u oba slučaja je prihvaćena sa velikim interesovanjem.

Dosadašnji potpisnici ove povelje su:
Aleksinac, Aranđelovac, Beograd – Novi Beograd, Beograd – Vračar, Beograd – Zvezdara, Blace, Crveni Krst – Niš, Ivanjica, Kovin, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Kula, Leskovac, Ljubovija, Majdanpek, Medijana – Niš, Niš, Nova Varoš, Novi Pazar, Osečina, Pančevo, Pantelej – Niš, Pirot, Prokuplje, Sečanj, Sjenica, Sombor, Surdulica, Tutin, Užice, Varvarin, Vladičin Han, Vlasotince, Žabalj, Žitište, Žitorađa, ZAJEČAR, Zrenjanin.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login