Intervju sa Dušanom Đurićem – Istinu svi znamo, ali stvar je u kontekstima

HUMANOST, INTERVJU, RELIGIJA  
Intervju sa Dušanom Đurićem – Istinu svi znamo, ali stvar je u kontekstima

SJAJNE VESTI & DUŠAN ĐURIĆ

„Mi ljude isključivo delimo na dobre ili loše i to nije floskula što potvrđuju i naša dela.“

Kako su sve učestaliji medijski apeli da se prethodni Patrijarh SPC, Pavle, proglasi Svetiteljem, glavni urednik „Sjajne vesti“ kontaktirao je Predsednika Udruženja „Svetosavsko jedinstvo i integracija Dijaspore u Maticu“, gospodina Dušana Đurića po ovom pitanju. Zašto, videćete u ovom intervjuu.

SJAJNE VESTI: Gospodine Đuriću, dobar dan i hvala Vam što ste se odazvali našem pozivu za ovaj intervju. Recite nam ukratko čime se bavi organizacija koju vodite?

DUŠAN ĐURIĆ: Organizacija „Svetosavsko jedinstvo“ se bavi humanitarnim, kulturnim i edukativnim radom. U poslednjih nekoliko godina, pored već pomenutih aktivnosti prioritet nam je intenzivna saradnja sa raznim službama (policijskim i obaveštajnim) na prevenciji i suzbijanju terorizma, terorističkih grupa, analitički rad na takvim grupacijama koje izazivaju razni verski i nacionalni pokreti koji za cilj imaju uništenje vere i nacionalnog osećanja, a samim tim destabilizaciju državi, regiona i na globalnom nivou. Da ne bih navodio sve primere šta smo uspešno uradili kao i razne domaće i strane službe istaći ću da smo sprečavali i sprečili niz pokušaja terorističkih akata u regionu i van njega. Uz sve te aktivnosti pomogli smo u organizaciji pravljenja raznih sindikata koji su nam se pridružili u našim osnovnim aktivnostima, humanitarnom, kulturnom i edukativnom radu.
Ni sam ne mogu da se setim svih dela koje smo sami uradili, ali ću napomenuti neka koja su nama bitna na osnovu osećaja koje smo imali kada smo radili. U pitanju je preko 100 mesta i sela na Kosovu i Metohiji gde smo zbrinuli veliki broj porodica i učestvovali u obnovi škola, vrtića, organizovanju narodnih kuhinja, organizovanju akcija dobrovoljnog davanja krvi, zatim pomoć Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, Ruskoj Pravoslavnoj Crkvi, Ruskoj Zagraničnoj Pravoslavnoj Crkvi (da ne iznosim detalje),… Dovoljno je da na pomenem da smo u roku od jednog dana završili nešto što SPC nije mogla vekovima. Imamo tesnu saradnju sa ratnim veteranima, ratnim vojnim invalidima i porodicama poginulih boraca i pokušavamo koliko je u našoj mogućnosti da pomognemo kako humanitarno tako i neprestanim zalaganjem za usvajanjem Zakona koji se nalazi u Skupštinskoj proceduri deset i više godina. Mogao bih još mnogo da nabrajam, ali ostavljam da govore dela, a oni koji znaju da smo pomogli pronaći će se u ovome. Ono što je najbitnije jeste da smo mi Srpska nevladina organizacija koja se trudi i radi na tome da pomogne svakome ugroženom i zapostavljenom građaninu i da ujedini raznorazne pokrete i suzbije sujetu koja je u ovom svetu generalno zastupljena zato što bi svi hteli da budu vođe nečega pa makar to predstavljalo i grupu od tri čoveka. Mi ljude isključivo delimo na dobre ili loše i to nije floskula što potvrđuju i naša dela.


SJAJNE VESTI: Hvala na detaljnom odgovoru. Biografija Udruženja je zaista impresivna. Naveli ste da se bavite humanitarnim radom. Da li je u Srbiji teško biti human?

DUŠAN ĐURIĆ: Sama reč human znači biti humanoid ili čovek. Da, u Srbiji je teško biti human s’ tim što mislim da je to teško bilo gde u svetu uzevši u obzir situaciju kakva jeste, a sve zahvaljujući idolopoklonstvu prema pojedinim ličnostima koje sebe nazivaju političarima. Ako biste i imali nešto da nekome pomognete to ne možete uraditi bez njih. Razlog je vrlo jednostavan. Ti političari ili traže članarinu, ili finansiranje stranke ili partije ali zabrinjava što se to isto dešava i po raznim građanskim udruženjima. Taj novac što biste imali da date nekome morate da uplatite da biste imali miran san. U suprotnom, bićete proganjani kao jeretik. Primer je plaćanje poreza na humanitarnu pomoć koja se šalje iz Dijaspore u Maticu kao i ukidanje olakšica pri nabavljanju humanitarnih potrepština (PDV za bebi opremu i hranu, konzervirana hrana, sanitetski materijal itd.).
U ovom trenutku bih izdvojio samo jednog političara koji je pokazao humanost prema narodu, veri i td. a to je gospodin Putin, a koliko vidim približavaju mu se i neke druge opcije iz nekih drugih država poput gospođe LePen iz Francuske, gospodina Orbana iz Mađarske i još nekih ljudi koji shvataju da je narod taj o kome se treba brinuti, a ne lični interes. Dokaz ovome je i činjenica da smo pomogli i pomažemo i sprečili smo zatvaranje nekih bitnih svratišta za nezbrinutu decu bez obzira na nacionalnost ili veru, što je inače posao, nazovimo ga tako, države, zar ne?
Dalje, što se tiče humanosti, mogao bih da izdvojim veoma, veoma mali broj onih koji su iskreni u tome i ne rade to radi slave i lične promocije. Kao primer mogu navesti „Noćne vukove“ iz Srbije koji sa svojim pridružnicama u regionu i van njega rade različite humanitarne akcije i najviše pažnje posvećuju radu sa decom i na jačanju Pravoslavnog identiteta, mogu pomenuti i organizaciju SNP „NAŠI“ u pojedinim akcijama kao i razne pojedince iz različitih društvenih struktura koji žele da budu anonimni. Po saznanjima koje imam više ne bih mogao nikoga da navedem, praštajte ako sam nekog iskrenog propustio.


SJAJNE VESTI: Spomenuli ste saradnju sa Pravoslavnim Crkvama. Znači li to da tu saradnju ostvarujete sa još nekom crkvom osim sa SPC? I kakvi su vidovi saradnje Vaše organizacije sa njima?

DUŠAN ĐURIĆ: Imamo saradnju sa svim Pravoslavnim Crkvama ali i sa muslimanskom i jevrejskom verskom zajednicom. Naši vidovi saradnje uglavnom se zasnivaju na humanitarnom, kulturnom i edukativnom delu. Tu bih naveo Međunarodni Fond Jedinstva Pravoslavnih Naroda koji čini deo Ruske Pravoslavne Crkve i koji je pod direktnim pokroviteljstvom Ruskog Patrijarha, zatim Kolo Srpskih sestara, „Svetosavsko zvonce“ tako da čuvamo i jačamo Pravoslavnu veru i identitet, a kroz edukativni segment učimo naš Pravoslavni svet o Islamu i Judaizmu. To sve radimo da bismo izdvojili pravi Islam od radikalnog i da bismo izdvojili pravi Judaizam od raznih bankara (imperijalističkih korporativnih kapitalista) koji se pozivaju na Izrael i judejsku veru a nisu ništa bolji od radikalnih islamista, čak su u nekim slučajevima i gori, ako ni zbog čega drugog a ono zato što produbljuju iz dana u dan klasne razlike služeći se medijskom i drugom lažnom propagandom da bi ostvarili svoje kolonijalne težnje, a sve pod maskom demokratije čime uništavaju većinski ljudski rod.


SJAJNE VESTI: Gospodine Đuriću, neposredni razlog našeg intervjua jeste sve učestalija medijska kampanja da se pokojni Patrijarh SPC Pavle proglasi Svetim. Šira javnost slabo je upoznata sa činjenicom da je „Svetosavsko jedinstvo“ prvo podnelo zahtev za tim. Recite nam nešto više o tome.

DUŠAN ĐURIĆ: Odgovoriću na ovo pitanju iako bih prvenstveno želeo da prećutim o svemu, ali mi netolerancija ne dozvoljava. Rekli ste „kampanja“. Hajde da se prisetimo nekoliko kampanja koje smo poveli.
Mi objavimo i razgovaramo sa Ambasadom Izraela o pravljenju spomenika za sve srpske žrtve ikada i one koje su položili svoje živote za srpske zemlje i da to bude nešto nalik Jad Vašemu, a u medijskom prostoru nas odmah citiraju političari i kažu da bi trebalo sagraditi nešto slično Jad Vašemu.
Mi pokrenemo kampanju za pošumljavanje Beograda i Srbije srpskim drvetom hrastom iz razloga što za Božić pojedinci misle da ako iseku i donesu stablo da će to biti merilo njihove vere. Odmah se oglase mediji i stranke kako će početi pošumljavanje.
Ovo su samo neki od primera i uvod u odgovor na Vaše pitanje.
Da, tačno je, pokrenuli smo inicijativu za kanonizacijom upokojenog Patrijarha Pavla tačno po Kanonima Pravoslavne Crkve, na treću godišnjicu njegove smrti a o čemu posedujemo i dokaz. Naravno, kao i prethodni primeri tako je i ova inicijativa preuzeta medijski i kampanjski. Ono što mene lično vređa u svemu tome je što su izgleda politika i vrh Crkve (birokratski deo) našli zajednički jezik i interesne sfere da se sve završava na kampanji, tačnije priči kada im to zatreba. Kako od navedenih primera ni jedan nije urađen, završen, slobodno mogu reći ni započet već ih institucije koriste za prikupljanje poena i lične promocije, vređa me i to što je nama, kao nevladinoj organizaciji, učinjena nepravda jer bismo mi, siguran sam, i započeli i završili i ostavili u nasleđe našim potomcima a naše pretke barem po imenima okupili na jednom mestu, one za koje se zna a uz pomoć stručnih saradnika bismo otkrivali i one na koje se zaboravilo a stradavali su u ime i za ime Otadžbine i ovih prostora.


SJAJNE VESTI: Kakvi su sledeći koraci „Svetosavskog jedinstva“ u tom smislu? Planirate li da široj javnosti podnesete peticiju ili nešto slično?

DUŠAN ĐURIĆ: Koraci „Svetosavskog jedinstva“ po ovom pitanju više ne zavise od nas. Što je bilo do nas, mi smo uradili, podsetili, objavili javno. Ne pada nam na pamet podnošenje bilo kakve peticije, jer sve peticije u regionu i Srbiji u poslednjih 70 godina završile su u fijokama a volja pojedinaca je bila predstava za narod.
Napraviću jednu digresiju da Vas upoznam sa činjenicom da je „Svetosavsko jedinstvo“ tražilo blagoslov za svoj rad od SPC na samom osnivanju, što pisano što usmenim putem i niko se nije udostojio da nam da blagoslov iz Patrijaršije dok smo razna priznanja, što lično što kao organizacija dobili od Ruske Pravoslavne Crkve, Jerusalimske Patrijaršije, Svete Gore Atonske … tako da bi moj odgovor na ovo pitanje mogao da se iskaže u jednoj rečenici: „Mi smo svoj deo posla uradili, sada je sve njima na dušu.“


SJAJNE VESTI: Ovi projekti iziskuju i angažman države, kako se čini, što nas dovodi do sledećeg pitanja: kakva Vam je saradnja sa nadležnim organima Republike Srbije?

DUŠAN ĐURIĆ: Mislim da sam na to pitanje već odgovorio. Naša nesreća, ili sreća je izgleda u tome što nismo političari, stranka, neko ko zaseda u SPC iako bi po svim pravilima trebalo da budu i predstavnici naroda na zasedanjima Sabora, ali nekim čudom su izbačeni, kao i u raznim političkim dešavanjima gde bi trebalo da sede predstavnici naroda a ne stranaka tako da jedina saradnja koju imamo sa nadležnim institucijama Republike Srbije jeste ona sa strukturama bezbednosti na borbi protiv terorizma i kriminala tu imamo odlične odnose dok sa političkim organima nemamo nikakve i kada očekujemo reakciju gde ukazujemo na kampove po Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Bugarskoj itd. u kojima se obučavaju razne terorističke grupe bivamo ućutkani a ljudi iz službi smenjivani jer svoj deo posla rade profesionalno a ne po nalogu. Još jedan dokaz u prilog lošoj saradnji sa nadležnim institucijama države je i taj što u slučaju naše ali i još nekih organizacija u kojima sede časni i pošteni ljudi država nije odvojila sredstva iz budžeta niti je obezbedila kancelarije, a sve je to dužna bila i jeste po Zakonu.


SJAJNE VESTI: Gospodine Đuriću, hvala Vam još jedanput na vremenu koje ste izdvojili za ovaj, ako smo dobro razumeli prvi elektronski intervju za neki portal u Srbiji. Budući da „Svetosavsko jedinstvo“ nema svoju Internet prezentaciju, na koji bi način naši čitaoci zainteresovani da pomognu rad ili za članstvom u organizaciji mogli da Vas kontaktiraju?

DUŠAN ĐURIĆ: Nije nama ovo prvi intervju. Najiskrenije, trajalo bi kada bih nabrajao više od sto intervjua sam lično dao, ali su svi bili cenzurisani. I za to Vam mogu dostaviti spisak novinara koji bi to potvrdili. Oni koji su zainteresovani da pomognu rad ili za članstvo mogu se javiti na telefone +381628207185 i +381659111813 ili preko naše Facebook stranice jer nam je Internet stranica u dosta navrata obarana od, kako su nam nadležni organi rekli, šiptarskih separatista. Na našoj Facebook stranici se takođe mogu videti fotografije sa naših mnogobrojnih aktivnosti uz objašnjenja.
Link ka Faccebook stranici „Svetosavskog jedinstva“: https://www.facebook.com/Светосавско-јединство-и-интеграција-Дијаспоре-у-Матицу-168258016598719


„Srbin je uvek znao da podeli parče hleba sa svojim komšijom ma koje vere bio.“

SJAJNE VESTI: I za kraj, imate li neku poruku za naše čitaoce?

DUŠAN ĐURIĆ: Moja poruka za kraj bi bila da se svi Srbi ujedine što u Dijaspori što u Matici i nekim drugim okupiranim državama, da se ne delimo na Srbe i Srbijance, partizane i četnike, Bosance i Srbe i bilo kakve podele, nacionalne ili verske, jer ipak smo mi svi jedan isti narod sa istim genetskim kodom. Ovo ne kažem kao nacionalista, šovinista, separatista, velikoSrbin, lažni vojvoda ili neko ko mrzi druge ili gleda svoj lični interes, naprotiv svi smo mi jednaki medju jednakima. Nisam političar pa tako ono što kažem to i mislim. Ujedinjeni Srbi mogu da pomognu prvenstveno sebi, da se izvuku iz okupacije u kojoj se de facto nalazimo i toga moramo da postanemo svesni, a Srbin je uvek znao da podeli parče hleba sa svojim komšijom ma koje vere bio. Srbi nikada nisu bili fašisti niti nacisti, niti narod koji napada već narod koji je dao mnoge umove koji su ovaj svet unapredili i žrtve za slobodu istog tog sveta.
Hvala Vama. Toliko od mene, čoveka, a ne političara.

SJAJNE VESTI napominju da je intervju prenet od reči do reči bez cenzure i smatramo da je ovo pravi način da se iskaže delo i rad ove organizacije i njihove poruke.

Hvala Dušanu i ostalim ljudima koji su nas spojili!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login