Jubilarni 20. put planinarski klub „Železničar“ organizuje pohod na Trem

DOGAĐAJI, OSTALI SPORTOVI, PROMOCIJA SRBIJE  
Jubilarni 20. put planinarski klub „Železničar“ organizuje pohod na Trem

SJAJNE VESTI ZA AVANTURISTE

Ove godine, Planinarski klub „Železničar“, organizuje pohod na Trem i to jubilarni 20-i put. Svi ljubitelji zimskog planinarenja imaće prilike da se popnu na 1.810 metara nadmorske visine stazom dugom 12 kilometara. Polazak je u subotu 20. februara u 7 sati, kada kreće prva grupa, a sat vremena kasnije zakazan je polazak i druge grupe.
Predviđeno je da se svi zainteresovani okupe u petak 19. februara u Domu kulture u Gornjoj Studeni i Osnovnoj školi „Đura Jakšić“ u Donjoj Studeni.

Planinari će prolaziti kroz živopisne predele Suve planine, kroz selo Gornja Studena, pa onda preko Bojaninih voda sve do izvorišta „Ljubina česma“. Zatim se ide na prevoj Devojački grob pa na greben Suve planine pa sve do vrha Trema.

Ukoliko bude zainteresovanih, nastavak avanture je predviđen u nedelju u 8 sati, kada se organizuje uspon na vrh Mosor. Inače ovaj vrh se nalazi na 985 metara nadmorske visine, a staza po kojom se budu avanturisti-planinari kretali iznosi nešto malo više od 7,5 km. Nakon kraćeg zadržavanja na vrhu, planinari se vraćaju u Štab akcije u Gornjoj Studeni.

„Nakon kraćeg zadržavanja na vrhu i fotografisanja, planinari se vraćaju u Gornju Studenu gde će u Domu kulture biti podeljen ručak svima koji su se prijavili – hleb, pasulj, salata i čaj. U 17 sati je dodela diploma, pehara i zahvalnica a od 18 sati kulturno-zabavni program. Svi učesnici moraju imati osnovnu planinarsku opremu za zimske uslove i dobru fizičku kondiciju. Prilikom kretanja grebenom Suve planine, najstrože je zabranjeno približavanje ivici grebena, zbog opasnosti od pada.“ – kažu u klubu „Železničar“.

Prenosimo detalje poziva sa facebook stranice:

POZIVNO PISMO
za učestvovanje na republičkoj akciji PSS-a

„20. Zimski uspon na Trem“
20. februar 2016. godine (subota)

Cenjeni planinari,
prijatelji planinarskog sporta,
Planinarski klub „Železničar“ iz Niša, organizuje Republičku akciju sa usponom na najviši vrh Suve planine –Trem (1810 mnv).

Program akcije:
Petak 19.02.2016. godine
Dolazak učesnika akcije, prijavljivanje i smeštaj u Domu kulture Gornja Studena i OŠ “Đura Jakšić“ u Donjoj Studeni. U domu i školi je obezbeđen smeštaj za 100 učesnika, po ceni od 200 dinara za čitav program. Potrebno je poneti podmetač i vreću za spavanje.
Cena noćenja u planinarskom domu „Studenac“ na Bojaninim vodama je 600 dinara za noć. Kapacitet doma je 70mesta (35 ležaja + 35 dušeka).
Postoji mogućnost smeštaja i u privatnoj radinosti u Donjoj i Gornjoj Studeni po ceni od 600 dinara, po krevetu za noć. Kapacitet smeštaja je oko 60 ležaja.
Za smeštaj je obavezna najava najkasnije do 17.02.2016. godine. (kontakti na kraju pozivnog pisma)
Subota 20.02.2016. godine
Okupljanje učesnika akcije i prijava u „Štabu akcije“ u Domu kulture u Gornjoj Studeni. Svečano otvaranje akcije ispred Doma kulture Gornja Studena u 07.00 časova i polazak prve grupe na stazu. U 08.00 časova polazak druge grupe, koja dolazi organizovano autobusima. Staza ide kroz selo Gornja Studena, preko izletišta i izvorišta „Bojanine vode“ (890mnv), izvorišta „Ljubina česma“ (1100mnv), prevoja „Devojački grob“ (1311mnv), grebenom Suve planine do vrha „Trem“ (1810mnv), ukupne dužine u jednom pravcu – 12 km. Nakon kraćeg zadržavanja na vrhu i fotografisanja, sledi povratak u selo Gornja Studena, gde će u Domu kulture u Gornjoj Studeni biti organizovana podela toplog obroka svim učesnicima koji su se prijavili „Štabu akcije“. Cena bona za topli obrok (hleb, pasulj, salata i čaj) je 100 dinara. Neophodno je poneti sa sobom pribor za jelo. Topli obrok će se služiti do 17.00 časova. U 17:00 časova je planirana dodela zahvalnica, pehara i diploma. A u 18:00 časova planiran je kulturno – zabavni program i zatvaranje akcije.
Nedelja 21.02.2016. godine
Za zainteresovane će u 08.00 časova biti organizovan odlazak na stazu pravcem selo Gornja Studena – „Mosor“ (985mnv) – ukupna dužina staze – 7,5 km. Nakon kraćeg zadržavanja i fotografisanja, povratak u „Štab akcije“.

Organizator obezbeđuje za sve učesnike akcije: knjižicu uspona, pečat uspona, topli obrok po ceni od 100 dinara, kao i licencirane vodiče na stazi. Za najbrojniji planinarski klub obezbeđen je pehar, a zahvalnica za svaki klub koji je uzeo učešće na akciji.
Na stazi je neophodno pridržavati se uputstava vodiča kao i odredba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti“. Učesnici akcije učestvuju na sopstvenu odgovornost. Svi učesnici moraju imati osnovnu planinarsku opremu za zimske uslove i dobru fizičku kondiciju. Prilikom kretanja grebenom Suve planine, najstrože je zabranjeno približavanje ivici grebena, zbog postojanja „streha“ i opasnosti od pada.
Molimo sve učesnike da se pridržavaju uputstava vodiča akcije i pripadnika Gorske službe spasavanja.
Hvala!

Kontakti:
Miljan Ristić: 064/18-11-087 (radnim danima zvati posle 16 časova)
Milena Janković: 061/31-00-924
Svetozar Dimitrijević: 069/510-17-26
E-pošta PK“Železničar“ Niš: pkzeleznicarnis@gmail.com

Za smeštaj:
– u Domu kulture Gornja Studena i OŠ “Đura Jakšić“ Donja Studena – Milena 061/31-00-924
– u domaćoj radinosti u Gornjoj Studeni – Milisav 064/833-08-26
-u domaćoj radinosti u Donjoj Studeni – Slavoljub 064/880-33-18
– u domu „Studenac“ na Bojaninim vodama – Dejan 065/840-73-17
– u Niškoj Banji:
www.381info.com/niska-banja/smestaj
www.sobe-smestaj.com/smestaj-u-niska-banja.html
www.booking.com

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login