Milica Kovačević prva skijašica iz Srbije koja se plasirala na Zimske olimpijske igre mladih

OSTALI SPORTOVI  
Milica Kovačević prva skijašica iz Srbije koja se plasirala na Zimske olimpijske igre mladih

SJAJNE VESTI DONOSI NIŠLIJKA MILICA KOVAČEVIĆ

Milica Kovačević rođena je u Nišu 1999. godine i odličan je đak drugog razreda niške gimnazije „Svetozar Marković“. Članica je skijaškog kluba „Konstantin Niš“ i prva je devojčica iz Srbije koja je ispunila olimpijsku normu i stekla pravo da se takmiči, a time ostvarila istorijski uspeh. Ona će u sredu 10. februara otići na zimske Olimpijske igre mladih koje se održavaju od 12. do 21. februara u norveškom gradu Lilehameru. Ovaj grad će bite domaći druge po redu Zimske olimpijade, a svečano otvaranje zakazano je za petak 12. februara.
Na Olimpijadu u Lilehameru dolaze veoma jaki takmičari pa će konkurencija će biti izuzetna. Milici je najbitnije da sebe i svoju zemlju predstavi u najboljem svetlu. Nastupa u četiri discipline: slalomu, veleslalomu, super veleslalomu i kombinaciji.

„Postoji pozitivna trema, ali kad budem izašla na stazu mislim da će nestati. Želja mi je da odvozim najbolje što mogu, a ne opterećujem se toliko plasmanom, jer je konkurencija zaista žestoka.“ – rekla je Milica.

Od svoje treće-četvrte godine ona je na skijama, a zvanično je počela da trenira sa šest godina. Baš u vreme kada je trebala da započene školu, kada su se njeni vršnjaci odlučili za poznate sportove, ona je odabrala ovaj – za naše standard prilično nepopularan sport.

„Odmah sam zavolela taj sport i kada je trebalo da počnem da treniram, nije bilo dileme za koji sport ću da se opredelim.“ – kaže Milica.

Višestruki je prvak Srbije u svim konkurencijama, počev od kategorije cicibana pa do pionira.

Poslednje dane pred put iskoristila je trening na Staroj planini sa svojim trenerom Damirom Kapricom koji je od prvih skijaških koraka prati kroz celu karijeru. Damir je ponosan na svoju učenicu i kaže da je izuzetno vaspitana, disciplinovana i što je najbitnije „gladna pobeda“.

„Sa Milicom sam praktično od prvog skijaškog pokreta. Od starta se videlo da poseduje veliki talenat, koji je predanim radom svakodnevno brusila, tako da je pobrala sva odličja, i kroz sve mlađe kategorije je konstantno na pobedničkom postolju. Iako trenira svakodnevno po nekoliko sati i konstantno je odsutna iz škole, nakon svakog treninga pokušava da nadoknadi propušteno iz škole i odličan je đak.
Milica je dobila kompletnu opremu sa nacionalnim obeležjima za takmičenje u Lilehameru od Olimpijskog komiteta. Celokupne pripreme i troškove oko Olimpijade su oni pokrili. Za razliku od njih Grad Niš nam nije pomogao nikada, dobili smo samo prazna obećanja od njih.“ – ponosan je Kapric.

Obzirom da su vremensku uslovi u Srbiji nepovoljni za skijaše tokom cele godine, a takođe nema ni adekvatnih uslova za treninge van sezone, u letnjim mesecima Milica se seli u zemlje sa većim trenažnim potencijalom. Svakako to iziskuje velike dodatne troškove, pa Olimpijski komitet Srbije u saradnji sa Skijaškim savezom pomažu Miličinim roditeljima.

Milica prvu vožnju ima u subotu 14. februara. Sa Milicom otputovaće i Rašo Jevremović (1998) iz skijaškog kluba “Čigota” sa Zlatibora.

Svi smo složni oko činjenice da sam odlazak na ovo prvenstvo je veliki podvig tako da sve više od toga će biti ogroman uspeh za ovu mladu i perspektvinu skijašicu.

SREĆNO MILICE! SREĆNO RAŠO!

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login