Vantelesna oplodnja i u privatnim klinikama uz finansijsku podršku države i RFZO-a

MEDICINA  
Vantelesna oplodnja i u privatnim klinikama uz finansijsku podršku države i RFZO-a

SJAJNE VESTI ZA MLADE PAROVE

Jedna sjajna vest za našu zemlju i sve mlade parove stigla je od nadležnih institucija koje su najavile da će tokom sledeće nedelje biti raspisan javni poziv za parove željne potomstva. Naime, svi mladi parovi koji žele da ih ima više od dvoje, a koji to mogu ostvariti jedino veštačkom oplodnjom, moći će da je obave i u privatnim klinikama uz finansijsku podršku države i RFZO-a. Zato je država izdvojila 100 miliona dinara, a što će biti dovoljno za 500 parova i ostvarenje njihovih želja.

Problem steriliteta je problem sa kojim se suočava veliki broj parova u našoj zemlji. To je problem o kojem mnogi od njih izbegavaju da razgovaraju i istražuju moguća rešenja plašeći se negativnog odgovora koji bi možda dobili. Neka istraživanja su pokazala da oko 400.000 parova u Srbiji ima problem sa začećem, i da se u jednakom broju slučajeva, čak 40%, uzrok problema nalazi u muškarcu i isto toliki u ženi. Kod svakog petog para problem steriliteta imaju oba pola. Nažalost, sa ovim problemom se suočavaju mnogi parovi nezavisno od godina starosti, a poželjno je da se sa njegovim rešenjem počne što ranije. Tehnika VTO je razvijena od 1970. godine i dalje se razvija.
Državne ustanove koje sprovode program vantelesne oplodnje kod nas su: Institut za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije u Beogradu, Ginekološko akušerska klinika Narodni front“ u Beogradu, Ginekološko akušerska klinika Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu i Klinika za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Niš. U Srbiji se o trošku RFZO, a po odluci Republičke stručne komisije za vantelesnu oplodnju i za asistiranu reprodukciju, rade tri metode vantelesnog oplođenja, a to su:
klasični metod vantelesnog oplođenja IVF,
metod vantelesnog oplođenja – ICSI – mikrofertilizacija,
metod vantelesnog oplođenja – In vitro maturacija jajne ćelije.
Procenat uspešnosti vantelesne oplodnje koju finansira država je oko 30%, s tim što pojedinačni uspesi klinika variraju.
Takođe treba da znati da postoje i obavezni uslovi koje parovi moraju ispuniti kako bi dobili šansu da ulaska u program VTO o trošku države, a to su: žena mora biti neplodna i pored odgovarajućeg lečenja, mora imati do 40 godina starosti u momentu dobijanja odluke o ispunjenosti uslova za uključivanje u proces VTO, da ženi bude očuvana funkcija jajnika, potrebni su svi oblici subfertilnosti muškarca, da žena nije rađala ili da par nema žive dece i da žena ima normalni indeks telesne mase, odnosno manji od 30.
Ako se poredi procenat uspešnosti VTO kod nas i u svetu, moramo reći da je procenat postignutih trudnoća U GAK Narodni front čak preko 50%, a da je u većini vrhunskih centara u svetu do 40%.
Imajući u vidu ispunjenje svih uslova koje treba da ispune muškarac i žena, mnogobrojna zdravstvena testiranja i preglede, podršku koju država pruža i visok procenat uspešnosti u postizanju trudnoće pozivamo sve parove da se što pre obrate za pomoć, jer sigurno ima onih koji će im pomoć pružiti.

Pozivamo ih da o problemu razgovaraju, jer sigurno ima onih koji će ih saslušati.
Pozivamo ih da budu hrabri, jer to sigurno zaista i jesu.
Na kraju, želimo da baš vi budete jedan od 500 parova koji će nas doneti sjajnu vest!

SAMO HRABRO!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login