Grnčarsko naselje Zlakusa

PROMOCIJA SRBIJE, REPORTAŽE, TURIZAM  

SJAJNE VESTI O ZLAKUSI

Kada se spomene Zlakusa, velika većina ljudi bi se prisetila samo putokaza kraj puta ka Zlatiboru ili Jadranskom moru. Možda bi pomislili i na drvene kućice kraj puta u kojima se može nabaviti grnčarija sa upotrebnom ili umetničkom vrednošću.
Ali sigurni smo da kada bi bar jednom odlučili da krenete putem koji vode ovi putokazi sigurno ne bi pogrešili. Uskim krivudavim putem, prolazeći najpre kroz tunelčić, ispod železničke pruge, odjednom bi vam se ukazala pitoma, miroljubiva priroda i naravno ćup, koji vam žele dobrodošlicu. Čist vazduh, obradive površine, avlije zlakuških žitelja, sa jedne strane oivičena Gradinom i rekom Đetinje Zlakusa vam garantuje potpuno uživanje. Privredu sela, pored grnčarstva i seoskog turizma, čine i voćarstvo, povrtarstvo, stočarstvo i cvećarstvo.

Ako se pitate kako da provedete slobodne vreme nemojte brinuti. Možete najpre izabrati smeštaj u jednom od seoskih domaćinstava Terzić Gorana ili Vasilija, Stankić Zorana, Glišić Milenka, Drndarević Saše ili Milutinović Nedeljka. Zahvaljujući stvaranju udruženja „Zavičaj“ i zajedničkim naporima, danas su vam na raspolaganju 50 ležajeva Zlakuse i okolnih sela, koji su kategorisani za potrebe seoskog turizma.
Možete se odlučiti za obilazak etno parka „Terzića avlije“ gde su na raspolaganju letnja pozornica, galerija sa bibliotekom, muzej ili drvene klupe sa kojih se pogled obavezno gubi u gustoj šumi i cvetnim poljima rađajući spokoj.

grncarije-zlakusa-1.

Možete krenuti u obilazak zlakuških avlija gde ćete u skoro svakoj zateći bar jedan grnčarski točak, koji samo što je zaustavlje. Tu možete kupiti po vrlo povoljnim cenama zlakuško zemljano posuđe tzv. srpski cepter i druge predmete. Postoji 18 registrovanih domaćinstava koji se bave ovim zanatom svakodnevno i nekoliko desetina njih koji se bave povremeno. Neki od njih su članovi Udruženja lončara Zlakuse (osnovano 2006. godine) ili su članovi Udruženja Zlakuška grnčarija (osnovano 2011. godine). Obilazak se može nastaviti duž jedne od 4 uređenih pešačkih staza. Sve one počinju i završavaju se u „Terzića avliji“, a spajaju brojne ribnjake, vodopade, stare vodenice, viseće mostiće, planinske vrhove, spomenike i Potpećku pećinu. Ukoliko izaberete jesen, tačnije „Jesen u Zlakusi“, ovde će vas sačekati likovna kolonija, međunarodna kolonija umetničke keramike i sajam grnčarije-Lončarijada. Ako se odlučite za leto u Zlakusi, sačekaće vas trodnevna manifestacija „Zlakusa u pesmi i igri“. Uživaćete u pesmi vokalnih solista, izvođenju narodnih pevačkih grupa i narodnoj igri i nošnji. Mladi studenti iz čitavog sveta leti imaju priliku da učestvuju u Međunarodnom eko kampu, organizovanog od strane Mladih istraživaća Srbije. Njihov cilj je buđenje volonterske svesti kod mladih u lokalnim zajednicama.

Zlakusa je još jedan sjajan primer gde možemo sadržajno provesti više dana i vratiti se sa osećajem pripadnosti prirodi i selu.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login