U Kragujevcu se održava „Edukacija građana o zakonom zaštićenim vrstama ptica u gradskim i prigradskim naseljima“

DOGAĐAJI, OSTALI SPORTOVI, ZANIMLJIVOSTI  
U Kragujevcu se održava „Edukacija građana o zakonom zaštićenim vrstama ptica u gradskim i prigradskim naseljima“

SJAJNE VESTI IZ KRAGUJEVCA

U Kragujevcu u nedelju 21.02.2016. godine od 15h kod jezera u Šumaricama u organizaciji Udruženja za zaštitu i odgoj ptica i sitnih životinja „Štiglić“ Kragujevac održaće se nastavak projekta pod nazivom:

Edukacija građana o zakonom zaštićenim vrstama ptica u gradskim i prigradskim naseljima
Prihrana, držanje i ophođenje prema zakonom zaštićenom faunom Republike Srbije i Evrope

Paktični deo na terenu oko jezera predvodiće Ilić Goran, inače član udruženja „Štiglić“ Kragujevac, a za realizaciju zaduženi članovi udruženja kao i građani koji budu prisustvovali takođe i teorijski deo koji će voditi Marković Goran Spile i Portić Dalibor sa predavanjem u restoranu Sportskog centra Mladost na jezeru. Ovaj projekat obuhvata plan u toku cele godine gde je na mesečnom nivou definisan tačan redosled i plan rada.

Planom je predviđena i biće organizovana edukacija dece predškolskog uzrasta Vrtića Neven i školskog uzrasta OŠ Vuk St. Karadžić. Takođe, organizovaće se i manifestacije povodom obeležavanje dana planete zemlje, dana zaštite životinja, brojna predavanja i tribine, a sve na temu ptica koje su zakonom zaštićene u gradskim i prigradskim sredinama. Suština predavanja i tribina jeste edukacija građana kako se treba ophoditi prema njma, kako bi se ove retke vrste zaštitile, a i kako se ne bi došlou konflikt sa zakonom. Svaka tribina biće propraćena mini izložbama, a godina će biti zaključena velikom izložbom u novembru mesecu.

Ono što je još trenutno u pripremi i od velikog značaja za sve ljubitelje ptica je projekat brendiranja i isticanja jedne domaće, od davnina poznate, rase golubova baš sa prostora Šumadije. Ova rasa, nažalost, je pred izumiranjem, a u pitanju je Kragujevački golub koga u svom posedu ima veoma mali broj odgajivača ptica. Samo nekolicina njih odgaja ovu rasu kao čistokrvnu i to samo na prostoru grada Kragujevca. Nadamo se da će udruženje „Štiglić“ uspeti da postigne svoj cilj u ovom projektu, da će se pored Kraguja konačno priznati još jedna retka rasa ptica i da će Srbija i Evropa postati bogatije.

SJAJNO! Srećno!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login