U Beogradu počinje 44. međunardoni filmski festival

DOGAĐAJI, FILM  
U Beogradu počinje 44. međunardoni filmski festival

SJAJNE VESTI IZ BEOGRADA

Ideja Međunarodnog filmskog festivala u Beogradu javila se davne 1971. godine kada je organizovan prvi pod podnazivom „Hrabri novi svet“ i otvoren projekcijom filma „Meš“ Roberta Altmana.
Od svog osnivanja FEST je ima međunarodni karakter okupljajući reditelje, scenariste, glumce i ljubitelje sedme umetnosti iz čitavog sveta. FEST predstavlja svojevrstan presek dostignuća u kinematografiji filmske sezone koja je za nama prikazujući dela poznatim reditelja, ali i onih manje poznatih čija dela možda nisu predstavljena bioskopskoj publici. Pri tome, FEST je ostao dosledan svojoj suštini postojanja, podižući kulturološku i obrazovnu svest publike u Srbiji, neobazirući se na finansijski uspeh i popularnost filmova koji će biti predstavljeni.
Do sada računa se da je FEST propratilo skoro 4 miliona gledalaca, uz prikaz 4.000 značajnih filmskih dostignuća i brojnih srpskih i regionalnih premijera.
Umetnički direktor ovogodišnjeg FEST-a, Jugoslav Pantelić je najavio film „Vlažnost“ kao umetničko dostignuće sa puno energije koje če ove godine otvoriti 44. FEST. Njegova premijera se očekuje još od 2011. godine kada je odabran za učešće na „Script Station“ platformi za razvoj scenarija u okviru filmskog festivala u Berlinu. Ovaj scenario je nagrađen i finansijskom pomoći za razvoj holandskog „Hubert Bals“ fonda. Predviđeno je da se film „Vlažnost“
takmiči u okviru programa „Srpski film“. Inače, od 2015. godine ustanovljena su 4 takmičarska programa i to:
Glavni takmičarski program – internacionalna selekcija,
Program Srpski film – nacionalna selekcija,
Program Granice – subverzivni i kontroverzni filmovi
Filmovi iz regiona – koji se takmiče za nagradu Nebojša Đukelić.

Takođe, uvedena je i nagrada Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, kao i za dosadašnje stvaralaštvo. Ona je namenjena počasnim gostima festivala.

A evo programa 44. FEST-a:
http://www.fest.rs/Program

ili preuzmite program direktno na ovom linku.

Sa više od 40 godina tradicije FEST i danas, sa još većim žarom, biva dočekan od strane publike koja ga često doživljava kao utisak koji je nedostajao da se zaključi protekla godina.
Zato vas pozivamo da steknete i vi taj utisak koji vam možda nedostaje od 26. februara do 6. marta.

Sjajno!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login