Proslavljena prva godišnjica Asocijacije somelijera Šumadije

PROMOCIJA SRBIJE, TURIZAM, VINOGRADARSTVO  
Proslavljena prva godišnjica Asocijacije somelijera ŠumadijeSJAJNE VESTI IZ DRAČE

Na seoskom domaćinstvu Rujevica u Drači kod Kragujevca obeležena je prva godišnjica postojanja Asocijacije somelijera Šumadije. Ovaj region je u poslednjig nekoliko godina počeo da se razvija kao vinski predeo naše zemlje, stvaranjem brojnih novih zasada vinograda, širenjem postojećih i osnivanjem malih porodičnih vinarija koje postepeno osvajaju domaće tržište.
Seosko domaćinstvo Rujevica, tačnije porodice Dimitrijević i Jagličić su želele da budu domaćini prvom obeležavanju godišnjice Asocijacije sve sa željom razvoja vinske kulture i prepoznatljivosti ovog dela Srbije. Takođe, ove porodice su iskoristile priliku da predstave svoje prvence iz 2013. godine Cabernet Merlot, Merlot i Cabernet Barrique. Sva vina su proizveli od grožđa iz Žirovnice i podruma „Stari hrast“.
Inače porodice domaćini, Dimitrijević i Jagličić, su i same na površini od 5 hektara zasadile sopstvene čokote koji će prve plodove dati ove godine, a već sledeće će imati priliku da i vina od sopstvenog grožđa predstave tržištu. Na ovakvom mestu i okupljanjem ovim povodom, kroz jednodnevno druženje, skrenuta je pažnja na 13 vinarija iz Udruženja vinara Šumadije i desetak proizvoda visokog kvaliteta kojima je potrebna promocija. Upravo su somelijeri ti koji na najadekvatniji i najprimamljiviji način mogu pozvati tržište da se odluči za degustaciju baš ovih vina. Udruženje vinara Šumadije čine:
– Podrum Madžić iz Selevca,
– vinarija „Tarpoš“,
– vinarija „Podrum grb“ iz Aranđelovca,
– vinarije „Lipovac“ i „Rogan“ iz Lipovca,
– „Kraljevska vinarija“ i „Aleksandrović“ iz Topole,
– vinarija „SS-mar“ iz Grivca,
– vinarija „Art wine“ iz Kragujevca,
– podrum Stevanović iz Batočine,
– vinarija „POdrum Pavlović“ iz Rače, i
– vinarija „Radovanović“ iz Krnjeva
– „Despotika“ iz Vlaškog Dola.

Imajući u vidu da se zasadi vinograda šire regionom Šumadije, da je sve više porodica koje su zainteresovane za ovaj vid razvoja poljoprivrede, ali i turizma očekuje se da će i somelijeri imati sve više posla.
Ono što još doprinosi promociji vina ovih krajeve su i brojni festivali vina, od kojih se jedan već tradicionalno održava u Topoli svake godine.
Pozivamo vas da se prepustite degustaciji nečeg novog, proizvodima ovih vinara, ukoliko to već niste učinili, jer se sigurno nećete pokajati.

Sjajno!Odgovor

Vaša email adresa nije potvrđena.