Sijarinska banja – Južni izvori lekovite vode zlata vredni

PROMOCIJA SRBIJE, TURIZAM  
Sijarinska banja – Južni izvori lekovite vode zlata vredni

SJAJNE VESTI

U podnožju planine Goljak, na 52. kilometru od Leskovca prolazeći dobro očuvanim asfaltnim putem kroz Lebane i Medveđu, stiže se u šumovitu oazu bogatu čistim vazduhom i izvorima lekovite vode zvanu Sijarinska banja.
Svima koji imaju reumatološke, kožne, probleme sa bubrezima i organima za varenje, kao i šećerne bolesti preporučujemo da posete ovu banju. Ona je spremna da prihvati i sve one koji samo žele da popegnu od gradske gužve i pronađu mir, pa makar i na dva dana samo.
Prema temperaturi vode Sijarinska banja ima izvore hladnih, homeotermalnih, hipotermalnih i hipertermalnih voda koje su sve bogate hidrokarbonatom, natrijumom i većim količinama litijuma i fluora. Od izvora treba posetiti Snežnik i Kiseljak u Gornjoj banji, a potom i izvore Aragon, Zdravlje, Suzica i Jablanica u Donjoj banji. Ukupno ih ima 18 i svaki od njih nosi svoju specifičnu namenu. Atrakcija banje je i izvor Gejzir sa vodenim stubom visine 8 metara. Iz ovog izvora se vodom snabdeva kompleks bazena na otvorenom koga čine jedan veći i dva manja bazena i stoje na raspolaganju svim posetiocima.
Glavni izvor mineralne vode je tzv. Bušotina B4 gde je temperatura vode čak 70 stepeni. Iz ovog izvora se lekovitom vodom snabdevaju bazeni Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Gejzir“ i koristi u svrhu etažnog grejanja.
Pored 277 ležajeva Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Gejzir“ gostima Sijarinske banje stoji na raspolaganju ukupno 700 ležajeva u privatnom smeštaju kategorisanih najčešće sa tri zvezdice. Svi korisnici privatnog smeštaja mogu koristiti rehabilitacione i medicinske usluge bolnice. Najbrojniji posetioci banje su Vojvođani, ali i stanovnici drugih krajeva naše zemlje. Takođe, dosta je posetilaca i iz Makedonije, Rusije i Bugarske.
Ono što izdvaja još ove krajeve su brojne manifestacije kojima možete na kvalitetan i zabavan način ispuniti svoje slobodne vreme. Samo neke o njih su tradicionalne „Gejzirske noći“ praćene izložbama slika, saborom narodnih guslara i pevača …
Takođe, u banji se možete zadesiti baš u vreme „Kosidbe na Marovcu“ ili nekom od takmičenja u kuvanju riblje čorbe.
Iz godine u godinu broj posetilaca Sijarinske banje se povećava, a ispunjenost kapaciteta tokom čitave godine je na zadovoljavajućem nivou i kreće se do 80%.

Ono što priželjkujemo je da saznamo da su presečene vrpce i otvoreni neki novi rehabilitacioni centri visokokvalitetnih kapaciteta, da se tokom ove godine potraži i krevet više ili nam jednostavno prenesite vaše sjajne utiske, jer ste je upravo posetili i sjajno odmorili.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login