Status grada dobili Pirot, Vršac i Kikinda

DOGAĐAJI, ISTORIJA GRADOVA, UREĐENJE GRADOVA  
Status grada dobili Pirot, Vršac i Kikinda

SJAJNE VESTI ZA VRŠAC, KIKINDU I PIROT

Posle 6 godina od prvih inicijativa da Kikinda, Pirot i Vršac postanu gradovi, poslanici Skupštine Srbije su usvojili izmene zakona o teritorijalnoj organizaciji kojim je omogućeno da opštine Pirot, Kikinda i Vršac dobiju status koji su tražili. Za izmenu zakona u republičkom parlamentu glasalo je 156 poslanika, a jedan je bio protiv.

„Osim osećaja da smo grad, postoje mnogi drugi aspekti na kojima tek treba da radimo. Tu pre svega mislim na ekonomiju i bolju finansijsku situaciju. Sam status nam daje mogućnost da sa investitorima pravimo povoljnije aranžmane, a postajemo i mnogo ozbiljniji partner i u razgovorima sa državom i državnim institucijama, ministarstvima. To će za perspektivu grada značiti mnogo.“- rekao predsednik opštine Kikinda

Za grad Pirot ovo je veliko priznanje, a predsednik opštine – a sada i grada Pirota rekao je:

„Pirot je odavno po svom ekonomskom razvoju i geografskom položaju zaslužio da dobije status grada. Takođe, veliku zahvalnost dugujemo i poslaniku Branislavu Blažiću iz Kikinde koji je predlagač izmene ovog zakona o teritorijalnoj organizaciji. Posebnu zahvalnost dugujemo predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću koji je podržao predlog poslanika Blažića da ove tri opštine dobiju status grada.“

Iz pograničnih mesta, kao što su Vršac, Kikinda i Pirot, pojačan je odliv stanovništva, posebno mladih i stručnih ljudi ka centralnim područjima države. To se nepovoljno odražava na bezbednost i pravilan regionalni razvoj zemlje. Unapređivanje statusa ovih jedinica lokalne samouprave doprineće njihovom razvoju i punom korišćenju privrednih, kadrovskih i prirodnih kapaciteta.

Vršac je sada ponovo grad i jedan je od najstarijih gradova u Vojvodini. To je postao dobijanjem kraljevske privilegije trgovine 1804. godine, i tada je postao privredni, trgovinski i kulturni centar cijele regije.

Pogledajte prilog Radio Televizije Vojvodine:

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login