Uskoro dobijamo gondolu na Zlatiboru

PROMOCIJA SRBIJE, TURIZAM  
Uskoro dobijamo gondolu na Zlatiboru

SJAJNE VESTI SA ZLATIBORA

Juče je na sednici SO Čajetina usvojen Finansijski plan za 2016. godinu JP „Gold gondola Zlatibor“ kojim je predviđena realizacija projekta izgradnje gondole. Krajem prošle godine ovo javno preduzeće je osnovano sa ciljem da se intenzivno radi na izgradnji, modernizaciji i obogaćivanju zabavnog sadržaja Zlatibora, a što bi za rezultat imalo i veću posećenost turista tokom čitave godine bez obzira na vremenske uslove. Tako će se prihodi ubirati i od reklamnih panoa i brendiranja samih kabina gondole.
Kao što su „Sjajne vesti“ ranije pisale, po projektu je predviđeno da se gondolom povežu Zlatibor i Ribnica u dužini od 4.415 metara, odnosno Ribnica i Tornik u dužini od 4.476 metara.
Ribnica je udaljena 10 km od centra Zlatibora, a značajna je po dva turistička lokaliteta: Ribničko jezero izgrađeno na reci Crni Rzav, a drugi je Tornik, najviši vrh Zlatibora (1496 m.n.v.), ski centar ovog kraja i vidikovac sa čarobnim pogledom na zlatiborske pašnjake i katune. Tu se takođe nalazi i mini kamp „Ribnica“ sa 15 kamping parcela za šatore. Dakle, izuzetno značajno i bogato „turističko parče“ ovog kraja.
Ukupna finansijska vrednost ovog projekta iznosi 1,65 milijardi dinara, od čega je u 2013. godini uloženo blizu milion dinara, u 2014. godini ukupno 474 miliona dinara, dok je u 2015. godini utrošeno oko 790 hiljada dinara. Za ovu godinu, usvajanjem plana je opredeljeno 419.500 dinara.
Celokupni sistem gondole će imati 3 stanice i to: Zlatibor-naselje Vilidž kao početna stanica, Ribnica-kod Ribničkog jezera kao međustanica i vrh Tornik kao krajnja stanica. Takođe, imaće 36 stubova nosača i 55 kabina za po 10 osoba. Kapacitet gondole iznosi 600 osoba na sat, a projektovan je do maksimalno 1000 osoba. Vožnja će trajati 25 minuta sa maksimalnom brzinom od 6 m/s.
Sjajna vest je i to što je za realizaciju čitavog projekta izabrana domaća kompanija MPP „Jedinstvo“ iz Sevojna, a oprema je proizvedena od strane francuske kompanije „Pomagalski S.A“.

Oprema je već počela da pristiže, a svi sa velikom radošću iščekujemo prvu vožnju kojom ćemo za tili čas dosegnuti zlatiborski vrh i uživati u snežnim pahuljama ili slatkim sunčevim zracima.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login