Počinje 17. „Guitar art festival“

DOGAĐAJI, MUZIKA  
Počinje 17. „Guitar art festival“

SJAJNE VESTI ZA LJUBITELJE GITARE

Za sve ljubitelje zvuka klasične gitare i sve one koji žele da budu deo svetske smotre virtuoza na ovom muzičkom instrumentu evo sjajne vesti. Od sutra, 8. marta počinje „Guitar art festival“ jedan od pet najvećih i najznačajnih festivala klasične gitare u svetu i trajaće do 13. marta.
Ove godine se u Beogradu održava sedamnaesti po redu festival gitare koji je odavno postao mesto gde se mogu čuti svetske premijere i brojni koncerti, ali i razmeniti znanje, praksa i iskustvo među gitaristima iz čitavog sveta. Svojim, godinama unapređivanim programom, ovaj festival danas privlači kako profesionalnu tako i običnu publiku željnu dobrog flamenko, džez, klasičog i fado zvuka.
Jedan od ciljeva ovog festival je motivisanje i promocija mladih talenata i studenata klasične gitare, koji dolaskom eminentnih profesora i gitarista iz čitavog sveta, svake godine dobijaju šansu da prisustvuju brojnim teorijskim predavanjima, promocijama i praktičnim vežbama. Do sada je festival posetilo 2.500 studenata iz 38 zemalja, a svi oni su imali prilike da se svake godine bore za jednu od brojnih nagrada kao mladi i perspektivni virtuozi. Tako je do sada podeljeno 450 nagrada u vrednosti od 250.000 evra.
Takođe, pored centralnih događanja u Beogradu, dašak ove manifestacije će moći da se oseti i u Novom Sadu od 7. do 9. marta. Naime, zahvaljujući saradnji „Guitar Arta“ i Muzičke omladine Novog Sada data je prilika ljubiteljima zvuka gitare da poslušaju koncerte tri potpuno različita muzička koncerta. Radi se o vrhunskom izvođenju argentinske muzike, egzotične melodije Indije i romantičnog španskog flamenka i to:

7. mart nastupa Bandini & Chiacchiaretta duo iz Italije koji žele da duh stare slave vrate argentinskoj muzici,
8. marta nastupa Vishwa Mohan Bhatt duo iz Indije
9. marta nastupa Alfonso & Miguel Linares sextet iz Španije.

Ulaznice se mogu nabaviti u prostorijama Muzičke omladine po cenama od 1000 dinara za 7. i 9. mart i 600 dinara za koncert 8. marta. Svi programi počinju od 20 časova.
Svi oni koji nisu u prilici da prisustvu ovoj svetskoj manifestaciji mogu očekivati i izdavanje CD-a, na kojem se svake godine sačuva koncerti najvećih svetskih zvezda održanih u našem glavnom gradu gradeći kulturno gitarsko nasleđe naše zemlje.

Evo i rasporeda koncerata u Beogradu:

Utorak, 8. mart – Dom omladine Beograda (Velika sala)
20.00 – Duo Bandini-Chiacchiaretta & Cerrato Brothers

Sreda, 9. mart – Dom omladine Beograda (Velika sala)
19.00 – Rovshan Mamedkuliev
20.00 – Amadeus Guitar Duo
22.00 – Vishwa Mohan Bhatt Trio

Četvrtak, 10. mart – Dom omladine Beograda (Velika sala)
19.00 – Jérémy Jouve
20.00 – Raphaëlla Smits
22.00 – Alfonso & Miguel Linares Flamenco sextet

Petak, 11. mart – Dom omladine Beograda (Velika sala)
19.00 – Slobodan Milivojević
20.00 – Kyuhee Park
22.00 – Ricardo Parreira Fado Trio

Subota, 12. mart – Sava centar (Velika sala)
20.00 – Luz Casal Quartet

Nedelja, 13. mart – Dom omladine Beograda(Velika sala)
19.30 – Svečano zatvaranje i dodela nagrada
20.00 – Ferenc Snétberger Jazz Trio.

O svim detaljima festivala i samom sadržaju možete se informisati na zvaničnom sajtu „Guitar art festivala“.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login