U Kladovu održano takmičenje za frankofonu pesmu

KNJIŽEVNOST  
U Kladovu održano takmičenje za frankofonu pesmu

SJAJNE VESTI IZ KLADOVA

Mesec mart je mesec frankofonije u Kladovu. Ovog vikenda održano je takmičenje za frankofonu pesmu, koje se organizuje poslednjih 12 godina. Ovo takmičenje najviše postoji zahvaljujući aktivnom radu frankofonog udruženja „Alijansa Srbija – Francuska“. Poput trideset jedne evropske i četrdeset devet vanevropskih država i vlada sa četiri kontinenta, Srbija je nosilac zajedničkih vrednosti Frankofonije: promovisanje kulturne i jezičke raznolikosti, zalaganje za ljudska i društvena prava, održivi razvoj i ekonomska i društvena inovacija.
Nakon Niša i Beograda, ovo je treće regionalno takmičenje a zajedno sa poslednjim, u Novom Sadu, selektovaće finaliste koji će u Nišu 27. marta odmeriti snage na finalnom takmičenju. U sali Doma kulture u Kladovu učešće je uzelo 17 takmičara iz Velikog Gradišta, Majdanpeka, Bora i Kladova.

Najava za „Frankofoniju 2016“ u Srbiji:

Deset takmičara u kategoriji juniora i 7 takmičara u kategoriji seniora nadmetalo se za ulazak u veliko finale. Takmičenju u frankofonim šansonama prethodilo je polaganje ispita za međunarodnu diploma DELF, koje je bilo organizovano za učenike svih kladovskih škola, jer je od ove godine Alijansa dobila status Regionalnog centra za polaganje ovog ispita pored Beograda, Niša i Novog Sada. Naredni rok za polaganje ispita biće krajem aprila.

Pobedili su:
Lola Grbić iz Kladova u kategoriji juniora,
Petar Jovanović iz Majdanpeka u kategoriji juniora,
Tijana Marjanović iz Kladova,
Aleksandar Vujčić iz Bora.

Profesor francuskog jezika i predsednik Alijanse Srbija – Francuska Srđan Adamović, otvorio je ovo takmičenje i najavio brojne aktivnosti koje će ovih dana u Kladovu imati francuska delegacija. Programom posete francuske delegacije predviđena je prezentacija mogućnosti studiranja u Francuskoj namenjena učenicima srednje škole “Sveti Sava” u Kladovu, kao i radni sastanak sa opštinskim timom za izradu projekata i prekograničnu saradnju i Agencijom za regionalni razvoj istočne Srbije. Tom prilikom naglasak će biti stavljen na identifikaciju prioritetnih tema za Kladovo, predstavljanje prekograničnih projekata Srbija – Rumunija i Srbija – Bugarska, definisanje oblasti moguće saradnje i aktivnosti Ambasade Francuske u delu evropskih integracija i decentralizovane saradnje. Budući da je mart mesec frankofonije Centar za kulturu Kladovo priprema razne programe.

„Tema razgovora biće unapređenje kulturnih projekata i mogućnost saradnje sa Francuskom u domenu razmene omladine i učenika kroz projekat Erasmus +. Sa predstavnicima omladinskih organizacija razgovaraće se o projektu saradnje na omladinskom nivou sa opštinom Bondy kod Pariza, mogućnosti uključivanja rumunskih partnera, a ovo će biti prilika da se predstave aktivnosti Alijanse i Omladinskog sportskog kampa Karataš.“ – kaže Srđan.

Iduće nedelje startuje revija francuskog filma „Ljudskost“ u okviru koje će biti prikazana četiri ostvarenja savremene francuske kinematografije. Projekcije su u prostorijama Biblioteke, a za sve posetioce ulaz je slobodan.

SJAJNO!



Jedan odgovor na temu "U Kladovu održano takmičenje za frankofonu pesmu"

  1. Pingback: Pevaj frankofonu pesmu i osvoji put u Francusku! (VIDEO) - Sjajne Vesti

Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login