Upriličena prodajna izložba humanitarnog karaktera za mentalno nedovoljno razvijene osobe iz Novog Sada

HUMANOST, IZLOŽBE  
Upriličena prodajna izložba humanitarnog karaktera za mentalno nedovoljno razvijene osobe iz Novog Sada

SJAJNE VESTI IZ NOVOG SADA

Obzirom da je Novi Sad domaćin Evropskog prvenstva u mačevanju za kadete i juniore, a takođe i kandidat za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, organizatori su pored sportsko – takmičarskih aktivnosti uključili i umetničke. Tako je od 1. do 5. marta bila organizovana likovna kolonija 8 akademskih slikara.
Šampionat se završio 9. marta, a u istočnom holu SPC „Vojvodina“ bila je upriličena prodajna izložba radova od koje su, u saradnji sa Crvenim krstom Novog Sada, pa su sva prikupljena sredstva donirana Udruženju za mentalno nedovoljno razvijene osobe iz Novog Sada.

„Posle devet godina, Novi Sad je ponovo domaćin takmičarima u ovom drevnom borilačkom sportu, koji je ovog puta okupio rekordan broj takmičara. Ipak, jedan drugi povod je zašto smo se mi danas ovde okupili, a on ima četvorostruki aspekt, kulturni, sportski, humanitarni i socijalni. Kao propratna manifestacija Evropskog prvenstva, priređena je i petodnevna likovna kolonija, na kojoj je učestvovalo osam akadamskih slikara, slikajući sportske motive tokom prvih pet dana takmičenja. Pomenuo sam i humanitarni aspekt ove izložbe, a on se svodi na slobodnu prodaju ovih prelepih slika, čiji će ceo prihod od prodaje biti doniran Udruženju za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama. Dokazali smo da smo velesila u organizaciji sportskih nadmetanja, a taj gest govori o širokom sportskom i umetničkom srcu svih onih koji su uložili deo sebe u ovoj prelepoj priči.“ – izjavio je na otvaranju ove izložbe šef Kabineta gradonačelnika Novog Sada

U Novom Sadu je 9. marta uveče završeno Evropsko prvenstvo u mačevanju za kadete i juniore. Zastava Evropske mačevalačke konfederacije predata je Bugarskoj, kao organizatoru narednog prvenstva koje će biti održano sledeće gone u Plovdivu.

Tokom deset dana više od 1.000 takmičara iz preko 40 zemalja Evrope, u individualnim i ekipnim borbama, u novosadskom SPENS-u odmerilo je snage u sve tri discipline – mač, floret i sablja.

Najuspešniji su bili takmičari iz Rusije, potom Italije, Mađarske i Francuske. Gosti i domaćini zadovoljni su organizacijom takmičenja i popratnim manifestacija. Prvi put je postavljen i rekord u najdužoj ekipnoj borbi na svetu.

U holu Spensa, 4. marta, održana je borba od 12 sati neprestanog mačevanja u kojoj se borilo 187 takmičara.

Na petodnevnoj likovnoj koloniji osam akademskih slikara prenelo je svoje viđenje šampionata na platna, a u saradnji sa Crvenim krstom Novog Sada, 5. marta je održana i prodajna izložba ovih slika, sa koje je ceo prihod doniran Udruženju za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login