Nastavak rekonstrukcije aerodroma „Ponikve“ kod Užica

AVIOPREVOZ, PROMOCIJA SRBIJE  
Nastavak rekonstrukcije aerodroma „Ponikve“ kod Užica

SJAJEN VESTI IZ UŽICA

Razvoj Aerodroma „Ponikve“ je planiran po etapama. Planirana je izgradnja nove, savremene pristanišne zgrade koja će omogućiti prihvat i otpremu putnika i robe po evropskim i svetskim standardima, kao i postavljanje ograde. Takođe će se raditi na povećanju kapaciteta PSS i platforme, saniranju kaponira za smeštaj vazduhoplova i druge namene, shodno interesovanju potencijalnih investitora.
Shodno planovima raspisa je javna nabavka za izradu, isporuku i ugradnju:
– aluminijumskih profila za zgradu za generalnu avijaciju,
– čelične konstrukcije za zgradu za generalnu avijaciju,
– staklene fasade za zgradu za generalnu avijaciju.

Reč je o planiranim radovima u okviru rekonstrukcije i sanacije zgrade za generalnu avijaciju. Rok za dostavljanje ponuda je 18. mart 2016. godine, a više detalja i konkursnu dokumentaciju možete pogledati na adresi: http://aerodromponikve.rs/category/javna-nabavka/.

Aerodrom „Ponikve“ (ICAO: LYUZ, IATA: UZC) se nalazi 18 km severozapadno od Užica, u regionu zapadne Srbije. Smešten je u blizini značajnih turističkih centara: Tara (40 km), Mokra Gora (42 km), Zlatibor (44 km).
Aerodrom je izgrađen sredinom 80-tih godina prošlog veka za vojne potrebe i koristio se za povremenu upotrebu. Aerodrom je bio karakterističan po velikoj nadmorskoj visini (918 m) i relativno velikoj dužini poletno-sletne staze sa asfaltnom podlogom (3.087 m).
Nakon NATO bombardovanja 1999. godine aerodrom je delimično obnovljen. Sanirana je poletno-sletna staza u dužini od 2.212 m i izvršeno je razminiranje pojasa oko PSS (4.000h300 m).
U prvoj fazi razvoja aerodroma obeležena je PSS dimenzija 1.830h30 m. Trenutni ICAO kod aerodroma je 2B, tj. aerodrom može prihvatiti avione referentne dužine za poletanje do 1.199 m, rasponom krila do 24 m i razmakom spoljnih ivica točkova glavnog stajnog trapa do 6 m. Letenje se odvija po instrumentima za neprecizan prilaz i VMC uslovima, danju. U operativnoj funkciji se nalazi toranj Kontrole letenja sa svim funkcijama CR, TWR i ARO.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login