U Domu zdravlja Inđija pušten u rad mamograf

MEDICINA  
U Domu zdravlja Inđija pušten u rad mamograf

SJAJNE VESTI IZ INĐIJE

U Domu zdravlja „dr Milorad-Mika Pavlović“ Inđija, juče je svečano pušten u rad mamograf, aparat za rano otkrivanje kancerogenih promena na dojci. Nakon, više godina, prevaziđeni su finansijski, kadrovski i proceduralni problemi za pružanje ovih usluga damama opštine Inđija.
Do sada su pripadnice lepšeg pola iz Inđije, mamografski pregled mogle obaviti isključivo odlaskom u ustanove sekundarnog i tercijarnog tipa. Počev od juče one će moći ove usluge obaviti u svom Domu zdravlja u Inđiji, na osnovu uputa izabranog ginekologa, kod koga će dolaziti i po nalaze.

Sama investicija u opremu je realizovana u više godina kroz projekte i podršku vlade AP Vojvodine i opštine Inđija. Investicijom su pokriveni tehnički delovi opreme, kao i softverska rešenja za PACS.
Kadrovski problem nedostatka radiologa koji može da tumači mamografske snimke DZ Inđija je rešio uz pomoć Centra za Radiologiju KCV, i povezivanjem na PACS pomenute ustanove. Na ovaj način postali su i pioniri teleradiologije i telemedicine u Srbiji.
Sam aparat je digitalizacijom dobio mogućnost izdavanja snimaka pacijentkinjama na CD-u, umesto na RTG filmovima, što je ogromna finansijska ušteda i mogućnost da sa manje sredstava urade veći broj snimaka.
Sistem koristi DICOM standard, koji garantuje kvalitet i tačnost izrađenog snimka. Snimak se dalje šalje zaštićenim VPN tunelom u Centar za radiologiju KCV, gde snimke pregledaju vrhunski radiolozi.
Sam sistem će u budućnosti omogućiti i mogućnost eksternih konsultacija radiologa, kao što je praksa u razvijenim zemljama.

Puštanju aparata u rad su prisustvovali pored direktora Doma zdravlja, pokrajinska sekretarka za zdravstvo i socijalnu politiku Vesna Kopitović, predsednik Opštine Inđija – Petar Filipović, upravnica Centra za radiologiju Kliničkog Centra Vojvodine Sanja Stojanović i poslanik u skupštini AP Vojvodine Danilo Višnjevac.

BRAVO!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login