Prvi somborski automobili

AUTOMOBILI, ISTORIJA  
Prvi somborski automobili

SJAJNE VESTI PIŠE MILAN STEPANOVIĆ

Prvi automobil u Somboru bio je vlasništvo imućnog Somborca Julija Đule Semzea, koji ga je, pred začuđenim sugrađanima, prvi put provozao Glavnom ulicom 1. aprila 1903. godine. Sa njim su, u tek kupljenom automobilu, bili i Fridrih Heteshajmer, direktor Tvornice mašina iz Novog Sada, kao i mehaničar Josip Sigeti. Automobil je dovezen iz Novog Sada, a na otvorenom putu razvijao je brzinu i do 45 km na čas.
U narednim godinama automobile su posedovale i druge bogatije porodice, pa je 1912. g. jedan automobil zabeležen u vlasništvu Fedora Pavlovića, a auto je u to vreme imao i ovdašnji zubni lekar dr Kosta Grgurov. Somborska policijska kapetanija donela je 1907. g. naredbu da automobili kroz grad ne smeju da voze brže od brzine konjskog kasa, a izvan grada najviša dozvoljena brzina bila je 14 km na čas. Uredbom kapetana gradske policije Đorđa Eremina, brzina kretanja automobila ograničena je 1913. g. na deset kilometara na čas u gradu, a od 20 do 30 km izvan grada. Brzina od deset kilometara na čas ostala je na snazi i propisom gradskih vlasti iz 1923. godine. Godine 1925. Gradski odbor je, na predlog Senata, doneo rešenje o naplati kaldrmarinske takse za sva vozila koja nisu registrovana na teritoriji grada, pa je 1927. g. o tome donet i poseban Statut, koji je predviđao naplatu takse od 25 dinara za automobile i autobuse, te od pet dinara za motocikle.
Grad je, istovremeno, ograničio broj automobila i autobusa za koji izdaje saobraćajne i vozačke dozvole na 35, a pojedinac je mogao imati samo jedno vozilo. Od 1929. g. ovi propisi su liberalizovani, pa su pojedinac ili preduzeće mogli da poseduju do deset automobila, a dozvoljena brzina kretanja u gradu povećana je na 20 km na čas. U gradu su iste godine već postojale automobilske taksi-stanice, koje su se nalazile ispred Vajdinger-palate i na Železničkoj stanici. Godine 1928. bili su u Somboru registrovani Udruženje šofera i Srpski auto-klub, koji je postojao od 1923. godine.

Veliki pozdrav iz Sombora

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login