Počelo je: „Sreća se igra“ – 13. Beogradski festival igre

DOGAĐAJI, UMETNOST  
Počelo je: „Sreća se igra“ – 13. Beogradski festival igre

SJAJNE VESTI IZ BEOGRADA

Za sve ljubitelje igre i njenog izraza kroz umetnost, naredne dve nedelje će sasvim sigurno biti za pamćenje. Trudeći se da iz godine u godinu privuče sve veći broj kvalitetnih baletskih umetnika, zvezda i mladih umetnika u povoju, ovaj festival je zauzeo vrlo značajno mesto u grupi evropskih manifestacija umetničke igre. Tako će i ove godine od 19. marta do 10. aprila pod sloganom „Sreća se igra“, po 13. put Beograd ugostiti brojne učesnike, aktuelne programe i produkcije koje se izvode i u drugim velikim svetskim metropolama. Zahvaljujući visokim standardima programa i posvećenosti organizatora ovaj festival istovremeno ima za cilj da pruži podršku i motivaciju domaćim profesionalnim igračima, koreografima, mladim ljudima i lokalnim plesnim školama.
Čitav program festivala će se odigravati na scenama Beogradskog dramskog pozorišta, Pozorišta na Terazijama, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, opere „Madlenianum“, Sava Centra i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.
I tako, 19. marta festival je otvoren u Sava Centru spektakularnim nastupom kultnog Holandskog plesnog teatra iz Haga, koji je domaćoj publici predstavio tri komada: „Pucaj na mesec“, „Stop-Motion“ i „Vrata koja nedostaju“. Samom nastupu je prethodila uvodna reč čuvenog francuskog koreografa Anželin Preljokaža najavljujući nastupe 30 koreografskih postavki 15 kompanija iz 13 zemalja širom sveta.
Pored dve ovogodišnje međunarodne premijere i mnogobrojnih paralelnih programe namenjenih lokalnoj plesnoj zajednici, najavljeno je učešće svetski zvučnih imena kao što su: koreograf i direktor njujorške trupe „Complexions“, Dvajt Roden, koji je u toku svoje karijere stvarao koreografije i za kompaniju „Cirque du Soleil“, Dimitris Papajoanu, poznat kao tvorac koreografija sa ceremonije otvaranja Olimpijskih igra u Atini i Londonu, zatim Dezmond Ričardson, koga šira javnost pamti po nastupima sa velikim zvezdama poput Madone i Majkla Džeksona, kao i filmovima „Čikago“ i „Poslednja igra“. Sve to čini raznovrsnost umetničkog izraza i njegov značaj na svetskoj plesnoj mapi, a Beogradski festival igre grandioznim kulturnim događajem.
Inače, ovaj festival je 2006. godine proglašen vodećim plesnim projektom u regionu Jugoistočne Evrope od strane UNESCO, što je rezultiralo prijemom u Svetsku plesnu alijansu. Značajna je bila i 2012. godina kada ga je nemački časopis BalletTanz označio kao “najreprezentativniju plesnu manifestaciju starog kontinenta” i “plesnog trendsetera”.

PROGRAM: http://www.belgradedancefestival.com/index.php/program

Pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji i brojnim internacionalnim i domaćim kompanijama, ovaj će nam festival sigurno i u narednom periodu donositi puno uzbuđenja, ushićenosti, motiva i poletnosti.
One koje svakako treba spomenitu je kompanija Vip koja već devet godina zaredom daje veliki doprinos razvoju umetničke igre u Srbiji i Nacionalnoj fondaciji za igru. Sprovodeći brojne projekte i dodeljujući nagrade, ove godine će tako nagradu „Vip poziva“ dobiti Zorana Markovića, balet-majstor, pedagog i koreograf kompanije „Tranz Luzerna“ iz Švajcarske, koju će publika biti u prilici da pozdravi u operi „Madlenianum“, 10. aprila.

Zaigrajmo zajedno!

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login