Četvrti Rakovički karneval uskoro počinje

DOGAĐAJI, UMETNOST  
Četvrti Rakovički karneval uskoro počinje

SJAJNE VESTI IZ RAKOVICE

Četvrtu godinu za redom beogradska opština Rakovica se priprema da ugosti karnevalske grupe iz zemlje i inostranstva i tako uveseli doček inače zabavnog 1. aprila. Ove godine će karneval po prvi put biti organizovan u trajanju od tri dana, tačnije od 1. do 3. aprila kada će nam se pretstaviti više od 40 karnevalskih grupa iz rakovičkih osnovnih i srednjih škola, kao i više od 40 grupa iz zemlje i inostranstva sa više hiljada svojih članova.
Za prvi dan ove manifestacije je predviđeno održavanje maskenbala u svim rakovičkim vrtićima i osnovnim školama. Drugog dana, odnosno u subotu, rakovoičke ulice će od 12 časova krasiti karnevalske grupe rakovičkih osnovnih i srednjih škola među kojima će žiri odabrati najbolje koji će predstavljati ovu opštinu na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Za treći, završni dan je predviđeno predstavljanje profesionalnih karnevalskih grupa, njih preko 40. Osim domaćih, prijavljene su karnevalske grupe iz Crne Gore, Hrvatske, Bugarske, Slovenije, Grčke, Malezije, Rusije i Makedonije i svaka od njih će imati na raspolaganju 4 minitu za realizaciju unapred osmišljenog performansa. Ove grupe će se kretati trasom u dužini od 800 metara, a glavni performans će biti odigravan kod glavne, treće bine na raskrsnici ulica Patrijarha Joanikija i Vidikovačkog venca. Trasu će i ove godine krasiti mažuretkinje, a za mališane će biti zaduženi brojni animatori, klovnovi i mađioničari.
Pružajući podršku razvoju ove manifestacije kod nas i ove godine će specijalni gosti biti predstavnici Federacije evropskih karnevalskih gradova (FECC), čiji je Rakovica član od 2013. godine.
Podsećanja radi prošle godine je potpisana Venecijanska povelja, kojom je sklopljeno prijateljstvo i saradnja karnevala u Veneciji i Rakovičkog karnevala, pa će i ove gofdine biti korišćena iskustva i pomoć venecijanskih karnevalskih prijatelja.
Uz izmenjenu trasu gradskog prevoza, sunčan dan, šarenilo kostima i nasmejana lica karnevalista predstojeći vikend će nam svakako biti veseo i pored prvoaprilskih šala. Očekuje se prisustvo nekoliko 1000 beograđana, pa želimo svima nama da bar na jedan dan osetimo duh venecijanskog karnevala svetskog ranga.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login