Jedan od načina da podelite svoju dobrotu – Kuke dobrote

HUMANOST  
Jedan od načina da podelite svoju dobrotu – Kuke dobrote

SJAJNE VESTI O AKCIJI DOBROTE

U želji da pružimo i medijski doprinos ovoj akciji, „Sjajne vesti“ se pridružuju promociji projekta „Kuke dobrote“ u našoj zemlji. U pitanju je jedna grupa na fejsbuku koja je došla na ideju da svoju dobrotu podeli na ovaj način sa svojim sugrađanima. Radi se o sasvim običnom čiviluku, ekseru i sličnom pomagalu na koji možete okačiti kesu sa čistim komadima odeće ili hrane. Možete ih naći širom Beograda, Obrenovca, Niša, Novog Sada, Valjeva, Zrenjanina, Kruševca, Šapca … Ovaj vid akcije pokrenula je zapravo Nataša Gološin iz organizacije Agora Aveiro iz Portugala zajedno sa grupom mladih na jednom od Erasmus treninga. Poznavajući iste i slične projekte širom sveta koje su, sticajem novonastalih društvenih i političkih okolnosti, postale veoma rasprostranjene oni su želeli da naprave kopiju nečeg dobrog i kod nas. U tome su preko noći uspeli. Jedna od prvih takvih ideja se rodila prošle godine u Iranu kao tzv. „zidovi dobrote“ sa sloganom „Ako ti ne treba, ostavi. Ako ti treba, uzmi“.
Istoimenu Fejsbuk stranicu „Kuke dobrote“ su kod nas pokrenule Ljiljana Orlić i Jelena Cernjanski, a potom su svoj doprinos počeli da daju i svi drugi mediji. Baš kao što se nekada proširila popularnost ove društvene mreže, tako se danas širi popularnost kuka. U Beogradu ih ima na Obilićevom vencu (kod „Aroma marketa“), u bloku 70 (Novi Beograd), kod starog „Merkatora“, na Brankovom mostu, na Zelenom vencu (kod okretnice autobusa) … Ljudi ostave ono što su u tom trenutku u mogućnosti: krofnu, veknu hleba, par čarapa, jabuku, sok … sve to za sada u neverici prihvataju naši sugrađani kojima je pločnik jedini dom.

Danas je dovoljno da se malo osvrnete oko sebe i videćete jedno prazno mesto, praznu „Kuku dobrote“ koju možete dopuniti brzo, a koja će se istom brzinom ponovo osloboditi. Jer ima nas puno sa dobrotom u srcu i isto toliko u nevolji. Dovoljno je samo da postoji ovakvo jedno mesto gde ćemo se susresti i pomoći jedni drugima.

Rađajmo još sličnih ideja.
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login