Održana 10. Srpska matematička olimpijada

MATEMATIKA  
Održana 10. Srpska matematička olimpijada

SJAJNE VESTI DONOSI DRUŠTVO MATEMATIČARA SRBIJE

U potrazi za novih 6 članova tima koji bi učestvovao na predstojećoj Balkanijadi i Olimpijadi u Hong Kongu, protekla dva dana je održana domaća matematička olimpijada. Organizator takmičenja je Društvo matematičara Srbije, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a ovo dvodnevno takmičenje je održana naravno u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu. Ukupno se njih 33 nadmetalo za svoje mesto u timu i to iz srednjih škola Niša, Kragujevca, Novog Sada, Beograda, Kraljeva, Valjeva i Pančeva. Među njima bilo je svega 5 dama, a čak 22 učesnika su došla iz beogradske Matematičke gimnazije. Podstaknuti uspehom bivših đaka ove gimnazije i daljim razvojem njihovih karijera, bilo je divno gledati sa kakvom željom i ushićenošću su svi ovogodišnji učesnici bili spremni da pristupe rešavanju matematičkih problema. Neki od njih su se borili sa malom dozom straha, drugi samo sa pozitivnom tremom, ali svi su jedva čekali početak takmičenja. U oba dana imali takmičenje je trajalo po četiri i po sata, a takmičari su imali ispred sebe po tri zadatka. Kako organizator ističe, iako zvuči čudno da je potrebno toliko vremena za svega tri zadatka, u pitanju su visoko logični zadaci koji su pripremljeni nalik onima sa kojima će se najbolji suočiti na samoj Olimpijadi.
Ono što je organizatora iznenadilo godine bilo je odsustvo osnovaca iz takmičenja. Njima jeste omogućeno učešće, ali ove godine nijedan od njih nije pokazao interesovanje, iako to nije bio slučaj u prethodnih pet-šest godina.
Ove godine van konkurencije bili su učenici iz Moskve. Oni su želeli da osete čari i teskobe Srpske olimpijade i da je iskoriste kao jednu vrstu treninga pri izboru svog nacionalnog tima.
I baš kao što je jedna od učesnica ovog takmičenja Anđela Bogdanović, učenica Prve kragujevačke gimnazije, izjavila, pol zaista nije bio bitan. Svi su ispred sebe imali iste zadatke i jednako vreme za njihovo rešavanje, sedeći na istim drvenim stolicama u školskim klupama i imajući ispred sebe isti cilj. Ko je od njih taj cilj ostvario i ko će predstavljati matematičarsku Srbiju u Hong Kongu znaćemo već sledećeg četvrtka.

Za sve vas „Sjajne vesti“ zdušno navijaju i žele uspeh u daljem žuvotu!
Srećno!



Jedan odgovor na temu "Održana 10. Srpska matematička olimpijada"

  1. Pingback: Izabran tim matematičara Srbije za nadmetanja u Hong Kongu | Sjajne Vesti

Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login