Danas se u Srbiji obeležava dan studenata

DOGAĐAJI, OBRAZOVANJE  
Danas se u Srbiji obeležava dan studenata

SJAJNE VESTI ZA STUDENTE

Iako bi svaki dan morao da bude posvećen studentima i unapređenju sistema njihovog školovanja i profesionalnog usavršavanja, današnji dan je onaj koji je u našoj zemlji označen kao Dan studenata. Zašto baš danas? Na današnji dan, 4. aprila 1936. godine održane su prve velike studentske demonstracije protiv jačanja fašizma u Nemačkoj, kada je život izgubio student prava Univerziteta u Beogradu Žarko Marinović. Možda je to samo dan kada se pravi presek učinjenog na sistemu školovanja i njihovog društvenog života ili je to samo dan kada im se daje veći medijski prostor da izraze probleme sa kojima se suočavaju na putu da postanu profesionalci.
Tek, danas je u Beogradu održana svečana akademija u organizaciji Studentske konferencije univerziteta Srbije pod sloganom: „Indeks pravih vrednosti“. Ovaj slogan ima za cilj da u prvi plan istakne značaj redovnog učenja i znanja, redovnog pohađanja nastave, izučavanja dodatne literature, što veće saradnje profesora, pomoćnika u nastavi i studenata, ali i podršku države i privrede u njihovom razvoju. Izražavajući svoje nezadovoljstvo učenjem brojnih nepotrebnih predmeta, nedostatkom prakse, time da teorija često ne prati tržišna kretanja i promene u svetskom poretku uz zastarelu metodologiju, studenti su danas pozvali nadležne institucije da ubrzaju donošenje zakona o visokom obrazovanju, smanje školarine i poboljšaju opšte uslove studiranja.
Takođe, u organizaciji Studentske konferencije akademija strukovnih studija Srbije u Klubu narodnih poslanika biće organizovana svečana sednica. Najavljeno je prisustvo predstavnika svih relevantnih činilaca obrazovnog sistema naše zemlje, pa očekujemo da će se glas studenata opet čuti i da će ovog puta biti poslušan. Treba istaći ulogu Srpske akademije nauka i umetnosti koja će i u budućnosti pratiti i doprinositi univerzitetskom obrazovanju u celini, a što je obećao potpredsednik SANU za društvene nauke Ljubomir Maksimović. Ulaganjem u kvalitet njihovog obrazovanja ulaže se u kvalitet njihove budućnosti. Baš kao što je Dositej Obradović rekao:

„Navikavajmo mladež na dobro, od toga sve zavisi.“

Na današnji dan Arhitektonski fakultet u Beogradu će započeti program obeležavanja 170 godina visokoškolskog arhitektonskog obrazovanja u Srbiji, a na platou Studentskog grada na Novom Beogradu biće održan koncert sa početkom u 18 časova i ulaz je naravno „studentski besplatan“. Takođe, Fond za mlade talente je ovih dana ispunio svoju obavezu prema onima najboljima koja je kasnila nekoliko meseci. Naime, 800 najboljih studenata završnih godina osnovnih akademskih studija i 400 studenata završnih godina master akademskih studija visokoškolskih ustanova čiji je osnivač država dobili su svoje stipendije uz obećanje da će u buduće dinamika biti u skladu sa Ugovor o stipendiranju.

Samo kontinuiranom interakcijom svih strana, odnosno fakulteta, države i privrede mogu se stvoriti profesionalci koji će obezbediti održivi razvoj naše zemlje, kvalitet života i nov pravilan sistem vrednovanja. To nam je potrebno i tu sjajnu vest svakog dana merimo i iščekujemo.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login