Počeli XX Pozorišni susreti gimnazijalaca Srbije

DOGAĐAJI, POZORIŠTE  
Počeli XX Pozorišni susreti gimnazijalaca Srbije

SJAJNE VESTI IZ KRAGUJEVCA

Sada već tradicionalno, po 20. put od 1. do 10. aprila u Kragujevcu se održavaju pozorišni susreti amaterskih glumačkih trupa gimnazijalaca Srbije. Tako će svoje glumačke sposobnosti gimnazijalci i ove godine imati prilike da iskažu na daskama Pozorišta za decu (u Domu samoupravljača) 1, 2. i 10. aprila, a svim ostalim danima na daskama najstarijeg srpskog teatra „Joakim Vujić“. U organizaciji Đačkog parlamenta Prve kragujevačke gimnazije i učeničke organizacije „Sopče“ ove godine čak 27 glumačkih trupa će biti gosti grada Kragujevca, a cena ulaznice je simboličnih 50 dinara. Od toga njih 26 će biti uključeni u takmičarski deo programa.
Čitav projekat pozorišnih susreta nastao je sa ciljem okupljanja i druženja gimnazijalaca iz različitih gradova naše zemlje, kao i popularizacije pozorišta i kulture među mladima. Pokrenuli su ga 1996. godine učenici Vladimir i Goran Jovanović, podržani od strane tadašnjeg rukovodstva škole, a finansijski od Grada i nadležnog ministarstva.
Ovogodišnje susrete su otvorili gimnazijalci iz Topole predstavom „Nemam da platim i neću da platim“, a očekuje se učešće još učenika gimnazija iz Niša, Novog Sada, Bujanovca, Beograda, Brusa, Požege, Sokobanje, Valjeva, Lebana … Za 10. april je zakazana revijalna predstava škole „Sveti Sava“ iz Bujanovca i proglašenje najbolje među ovim sjajnim amaterskim trupama.

PROGRAM: http://ritamgrada.rs/kragujevac/kultura/pocinju-20-pozorisni-susreti-gimnazijalaca-srbije/

Iz godine u godinu članovi glumačkih trupa se menjaju, ali suština ostaje ista. To su uvek oni isti đaci gimnazija koji imaju iskrenu želju da se dokažu u nekoj novoj sferi života, da se odmore od svakodnevnog listanja udžbenika i bežanja sa časova. Imaju priliku da upoznaju svoje vršnjake, razmene iskustva i izgrade prijateljstva. A sve to je protkano takmičarskim duhom i kreativnim razvojem svih učesnika. Mnogi od njih su se, pripremajući se za susrete i učešćem bilo na sceni ili u publici, zapravo prošli kroz jedinstven desetodnevni kurs sazrevanja i odrastanja. Susreti postanu obeležje srednjoškolskog doba kojeg se rado prisećaju na kasnijim maturskim sastancima.

Samo zahvaljujući svojo vernoj i iskrenoj publici Pozorišni susreti gimnazijalaca Srbije postoje već 20 godina.

Verujemo da će ova sjajna pozorišna manifestacija, uvek održavana u slavu kulture i prijateljstva, živeti u buduće sa istim entuzijazmom na još „čvršćim daskama scene“.

SAMO NAPRED!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login